Top doplňky stravy pro vaši imunitu

Imunitní systém je negativně ovlivněn chaotickým jídlem a nezdravým životním stylem (kouření, sedavý způsob života, konzumace alkoholu).

image

Ti, kteří se chtějí vyhýbat chorobám způsobeným různými patogeny (chřipka, nachlazení), by měli zvážit několik jednoduchých opatření. První změny, které je třeba provést, se týkají stravovacích návyků, ale někdy potraviny z důvodu tepelného ošetření nebo pochybné kvality nezajišťují požadované denní dávky živin, takže je nutné do stravy zařadit i potravinové doplňky.

Vitamín C

Jeden z nejslavnějších vitamínů pro imunitu, a to z dobrého důvodu. Vitamin C je silný antioxidant, pomáhá posilovat imunitní systém a, i když neléčí nachlazení, je účinný při léčbě příznaků.

Vitamín D

Také nazývaný vitamín slunce, vitamín D je vitamín, který naše tělo syntetizuje v přítomnosti slunečního světla. Vitamin D se přímo podílí na stimulaci imunitního systému, a protože v chladném období a bezprostředně po něm jsou hladiny vitaminu D nižší díky snížené expozici slunci, šance na kontakt s infekčními chorobami jsou vyšší.

Kurkuma

Vědci se začali orientovat na přírodní potraviny a koření, zejména pro udržení, ochranu a zvýšení imunity. Kurkuma se ukázala být jedním z nejlepších potravin pro tento účel. Poskytuje tělu potřebnou dávku antioxidantů, má protizánětlivé, antivirové a antibakteriální účinky.

Selen

Bylo pozorováno, že selen má silný antioxidační účinek a moduluje reakci imunitního systému. Selen chrání buňky před působením volných radikálů uvolněných v případě virového útoku.

Kyselina listová

Nedostatek kyseliny listové může vést k oslabení imunitního systému a vzniku megaloblastické anémie. Podávání optimální dávky kyseliny listové zvyšuje odolnost těla proti infekcím.

Zinek

Zinek hraje zásadní roli při posilování imunitního systému. Zinek je minerál, který je potřebný při vývoji protilátek, nej specializovanějších a nejúčinnějších zbraní proti mikrobům. Lidé, kteří trpí častým nachlazením, mají často nedostatek zinku.