Proč KETO dieta nefunguje tak dobře u žen?

Během několika posledních let si keto strava získala popularitu u lidí, kteří chtějí rychle spalovattuk. Ale zatímco se zdá, že velmi nízká hladina cukru a vysokotučná strava u mužů působí divy, nové studie * naznačují, že to pro ženynemusí být tak snadné.

image

Proč keto dieta tak dobře funguje?

Při klasické stravě jsou sacharidyhlavnímzdrojem energie vašeho těla. Jejich úplné omezení v potravě tedy tělo nutí spalovat přímo tuk. Během tohoto procesu, zvaného ketóza, vaše játra promění mastné kyseliny na ketony a začne je používat jako palivo. Je to jako všechno, co jste kdy chtěli!

Nedávné studie * však ukazují, že KETO strava může být pro ženy náročnější.

Vaše tělo může být v tzv. režimu přežití.

Ano, opravdu. A tady je proč.

Od stresující práce, přes všechna zařizování, cvičení až po povinnosti v rodinném životě toho máte na talíři hodně. Přiznejme si to, je to džungle tam venku. Ať už chcete nebo ne, je to všechno stres. Stres se navyšuje jakmile přidáte do celého koleběhu i keto dietu.

Jde o to, že vaše tělo je zvyklé na stravu s vysokým obsahem sacharidů. Protože sacharidy jsou jeho primárnímpalivem a v podstatě z nich přežívá. Takže když je vezmete pryč, dostane se to do šoku. Naprostý stres způsobuje, že hladiny stresových hormonů, zejména kortizolu, se dále zvyšují, což tlačí vaše tělo do režimu přežití a vážně narušuje vaši hormonálnírovnováhu. Výsledkem je, že jste mnohem zranitelnější na přibírání na váze bez ohledu na to, jak tvrdě se snažíte dodržovat svůj jídelníček a cvičení.
A i když se to může stát i mužům, hormonální rovnováha žen je mnohem složitější a citlivější na hormonální změny, proto také častěji bojují s keto dietou.

Možná bojujete s estrogeny – a ani to nevíte

Naše prostředí je plné tzv. hormonálními disruptory – chemické látky, které narušují naši hormonální rovnováhu. Nacházejí se všude: v pitné vodě, jídle, vzduchu, kosmetice, čisticích prostředcích, v oblečení, nábytku, domácích spotřebičích, antikoncepčních pilulkách. Mnoho z nich působí jako ženský pohlavní hormon estrogen, což má za následek zesílení působení estrogenu v těle.

Vzhledem k tomu, že hladina estrogenu je v ženském těle vyšší, jsou ženy těmito změnami ovlivněny více než muži, zejména pokud jde o hubnutí. Nadměrné působení estrogenu zpomaluje metabolismus a hubnutí, protože naše tělo zadržuje přebytek vody a tuků a zároveň zvyšuje naši chuť k jídlu – zejména po sladkostech.

Není tedy divu, že se vaše hubnutí zastavilo.

Ale naštěstí víme, jak proti tomu můžete bojovat!

Nakloňte váhy ve svůj prospěch s pomocí EstroLuxu budete moci snadno kontrolovat hladiny hormonů v těle a to vám pomůže dosáhnout vašich cílů v keto dietě mnohem rychleji a snadněji než kdykoli předtím:

Studie: *

1 COCHRAN, JESSE, et al. “Sex Differences in the Response of C57BL/6 Mice to Ketogenic Diets.” Diabetes, vol. 67, no. Supplement 1, May 2018, pp. 1884-P, 10.2337/db18-1884-p.

Newman, Tim. “Keto Diet: New Study Unearths Sex Differences.” Medical News Today, Medical News Today, 26 Mar. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324792.php#4. Accessed 22 Oct. 2019.