10 potravin pro silnou imunitu!

Stres, chronická onemocnění, špatná výživa, špatná kvalita spánku – a to jsou jen některé příčiny snížené imunity. Tohle všechny by mohlo způsobit sníženou odolnost proti všem virům, bakteriím a parazitům.

image

Jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů ochrany těla před nemocemi je konzumace potravin a nápojů, které pomáhají posilovat imunitní systém.

Zde je 10 potravin, které mohou výrazně zvýšit imunitu.

Česnek

Česnek je jedno z nejlepších přírodních antibiotik. Může být použit v jakémkoli pokrmu, pomáhá předcházet běžným nachlazením a gastrointestinálním stavům. Při sekání nebo drcení česneku se získá sloučenina zvaná allicin, která pomáhá předcházet růstu a množení bakterií, plísňovým infekcím a stimuluje tok trávicích enzymů. Britská studie ukazuje, že lidé, kteří konzumovali extrakt česneku po dobu 12 týdnů, onemocněli méně často než testovaná skupina.

Červené maso

Červené maso je dobrým zdrojem bílkovin a minerálů, které tělo potřebuje, aby fungovalo efektivně (železo, zinek, chrom, selen). Pomáhá posílit hojení a zotavení těla během zotavovacího období.

Vejce

Vejce jsou zdrojem nejkvalitnějších bílkovin (s 8 esenciálními aminokyselinami), antioxidačních vitamínů (A a D) a minerálů (železo, selen, zinek). Pokud dojde k infekci, lze rychle urychlit ztráty bílkovin pomocí vajec.

Jogurt

Jogurt obsahuje probiotika, dobré bakterie, které pomáhají udržovat zdraví střevního traktu. Švédská studie ukázala, že ti, kdo pili jogurt bohatý na Lactobacillus reuteri, probiotikum, které stimuluje protilátky, měli o 33 % menší pravděpodobnost, že onemocní. Doporučená denní dávka je 300 gramů jogurtu denně.

Kuřecí polévka

Cystein je aminokyselina, která se uvolňuje, když vaříme kuřecí polévku. Z chemického hlediska je to podobné jako lék na bronchitidu. To by mohlo vysvětlit, proč je kuřecí polévka tak skvělá pro léčbu nachlazení a posílení imunitního systému.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje L-theanin, látku, která dokáže až 5krát zvýšit obranyschopnost těla aktivací lymfocytů v krvi, čímž zvyšuje odolnost proti útokům bakteriálních, virových nebo parazitárních infekcí.

Paprika

Paprika je bohatá na beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Vitamin A má silný antioxidační účinek a může pomoci překonat infekce.

Kurkuma

Kromě toho, že je při vaření oblíbeným kořením, je po staletí součástí léčivých vlastností tradiční medicíny. Patří mezi ně schopnost zvýšit imunitní obranu v boji proti nachlazení a chřipce.

Skořice

Skořice je bohatá na antioxidanty, které pomáhají bránit šíření bakterií a tvorbě krevních sraženin. Pomáhá také stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižuje tak riziko cukrovky 2. typu. Pomáhá také udržovat rovnováhu hladin cholesterolu a bojuje se špatným dechem.

Citrusové plody

Citrusové plody jako citrony, pomeranče atd. Obsahují velké množství antioxidantů a vitamínu C, které pomáhají zvyšovat imunitu.

Houby

Vzhledem k tomu, že houby obsahují vysoké množství selenu a antioxidantů, jsou úžasné v boji proti nachlazení a mají antivirový a antibakteriální účinek. Obsahují také vitamin B, který hraje zásadní roli při udržování imunity.

Pro vyváženou stravu a zdravý životní styl se doporučuje konzumovat velké množství rozmanitých potravin, snížit spotřebu nasycených tuků, cukru, soli a alkoholu, přestat kouřit, dostatek fyzické aktivity a dostatečný spánek.

Pro další podporu doporučujeme naši novinku Imuno Boost – Trojitá síla pro imunitní systém! NON-STOP podpora imunitního systému a lepší ochrana před mikroby způsobující nemoci s rychlým účinkem! 

Mohlo by vás zajímat