5 důvodů, proč je nadbytek estrogenu problém

Jsme obklopeni chemikáliemi, které narušují hormonální rovnováhu. Poukazuje na to stále více studií. Jedním z prvních účinků dominance estrogenu v těle je nárůst tělesné hmotnosti, zejména na boky, stehna a hýždě. Co můžete dělat?

image

Nadbytek estrogenu ve vašem těle vás ovlivňuje nejméně pěti způsoby:

1) Snižuje funkci štítné žlázy, čímž zpomaluje metabolismus a spalování kalorií

Estrogen zvyšuje produkci specifických proteinů (tyroxin vázající globulin), které se vážou a deaktivují hormony štítné žlázy, které regulují rychlost metabolismu. To znamená, že metabolismus a spalování kalorií jsou zpomaleny.

To není problém za normálních okolností, pokud není estrogen příliš vysoký, protože tělo ovuluje. Ukládání tuků se zvyšuje na několik dní, takže tělo má dostatek energie pro růst plodu v případě těhotenství.

2) Ukládá tuk v těle

Jak již bylo uvedeno, metabolismus se zpomaluje a zároveň zvyšuje ukládání tuku. Pokud hladina estrogenu v těle zůstane zvýšená a není dostatek hormonu progesteronu, který vyvažuje působení estrogenu, vede to k začarovanému cyklu. Proč? Protože tukové buňky také uvolňují estrogen a stimulují hromadění nadbytečných kilogramů.

3) Zadržuje vodu v těle

Každá žena, která kdy měla menstruaci, ví všechno o nadýmání. To je další nepříjemná věc, kterou lze připsat estrogenu. Zadržováním vody se tělo ujišťuje, že existuje dostatek látky pro zhuštění sliznice dělohy, ve které bude vajíčko potencionálně uhnízděno.

Když je aktivita estrogenu vysoká, ženy vypadají nafouklé a plnější a těžko si oblékají své oblíbené kalhoty nebo sukni. Není to něco, co chcete na pořád.

4) Zvyšuje chuť k jídlu

Další věcí, kterou si většina premenstruačních žen všimne, je neodolatelná touha po mastných a sladkých jídlech. To souvisí s naším přirozeným instinktem pro reprodukci, protože tyto další kalorie lze ukládat pro těhotenství a později kojení.

5) Problémy se spánkem

Ukázalo se, že nedostatek spánku souvisí s přibýváním na váze nebo problémy se ztrátou nadváhy. Podle Americké spánkové nadace (American Sleep Foundation) má až 67 % žen potíže se spánkem několik nocí v týdnu. To je do značné míry spojeno s nerovnováhou pohlavních hormonů.

Nejčastěji je spojena s rychlým poklesem „spícího“ hormonu progesteronu těsně před nástupem menstruace, vysvětluje Kathryn Lee, specialista na spaní na Kalifornské univerzitě. To znamená, že v našich tělech je také více estrogenu, který funguje jako doplněk energie. Problémy se spaním jsou nevyhnutelné.

Jak můžete vyrovnat svůj estrogen a zhubnout?

EstroLux vyrovnává hormony a zabraňuje hromadění estrogenu přírodní cestou: s meduňkou, hnědými mořskými řasami, rozmarýnem, sójovými semínky, lněným semínkem a květními pupeny brokolice, jakož i vitamínem B6 (v aktivní formě pyridoxalfosfátu).