Co je to předčasná menopauza?

Předčasná menopauza, tedy nástup menopauzy před obvyklým věkovým rozmezím 51 až 52 let, může být pro ženy významným a někdy nečekaným přechodem, zejména pokud nastane před 45. rokem života. Tento stav je sice přirozený, ale pokud k němu dojde dříve, než se předpokládalo, může pro ženu představovat jedinečnou výzvu, která ji ovlivňuje jak fyzicky, tak emocionálně a bez správných informací a podpory se může cítit izolovaná.

Early menopause

Hlubší zkoumání předčasné menopauzy

Když mluvíme o předčasné menopauze, myslíme tím ukončení menstruačního cyklu ženy mezi 40. a 45. rokem života. Pokud se tak stane už před 40. rokem věku, spadá tento stav do kategorie primární ovariální insufience (POI). Tento stav ale není tak vzácný, jak by se mohlo zdát, a postihuje přibližně 3,5 % ženské populace. Bez ohledu na to je důležité si uvědomit, že fyziologické změny spojené s menopauzou mohou začít několik let předtím, než menstruace zcela ustane, takže je užitečné, aby ženy znaly příznaky, vůči kterým je třeba být ostražitá.

Hledání příčin předčasné menopauzy

Příčiny předčasné menopauzy mohou být rozmanité. Ve značném počtu případů, až v 90 %, nemusí být přesná příčina určena. Existuje však jasná genetická souvislost – pokud vaše maminka nebo sestra prošla předčasnou menopauzou, je větší pravděpodobnost, že vás to čeká také. Mezi další příčiny patří:

  • Chirurgická menopauza, která je vyvolaná odstraněním vaječníků nebo dělohy. Její účinky mohou být výraznější, protože k nim dochází náhle, nikoli postupně v průběhu několika let.
  • Léčba rakoviny, jako je chemoterapie a radioterapie, které mohou ovlivnit funkci vaječníků a způsobit předčasnou menopauzu.
  • Autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém chybně napadá sám sebe, což má dopad na reprodukční orgány.
  • Etnický původ, přičemž některé studie naznačují, že předčasná menopauza je častější u žen různého etnického původu, zejména u žen asijského původu.

Rozpoznání příznaků předčasné menopauzy

Příznaky předčasné menopauzy se většinou shodují s příznaky přirozené menopauzy a mohou zahrnovat:

  • Poruchy spánku, často způsobené nočním pocením.
  • Zvýšení hmotnosti, zejména v oblasti středu těla, což je velmi častý příznak.
  • Celkový pocit únavy, který může být přímým důsledkem špatné kvality spánku.
  • Návaly horka a noční pocení, což jsou náhlé a intenzivní pocity horka, které mohou být nepříjemné a rušivé.
  • Kloubní potíže, protože klesá hladina hormonu estrogenu, který se podílí na tlumení zánětu a udržování mazivosti kloubů.
  • Kognitivní potíže, často označované jako „mozková mlha“, které zahrnují celou řadu příznaků od zapomnětlivosti až po problémy se soustředěním.
  • Emoční výkyvy, včetně zvýšeného stresu, úzkosti a pocitů deprese.
  • Snížení sexuální touhy, které lze přičíst hormonálním změnám a fyzickým příznakům menopauzy.
  • Změny menstruačního cyklu, které jsou často prvním znatelným příznakem přechodu do menopauzy.

Diagnóza

Pokud je vám méně než 45 let a pociťujete příznaky menopauzy, může vám váš praktický lékař navrhnout krevní testy na stanovení hladiny folikuly stimulujícího hormonu (FSH), který má tendenci se zvyšovat s blížící se menopauzou. Vyhodnocením hladiny FSH může váš praktický lékař určit, jestli vaše příznaky souvisejí s menopauzou. Tento test se obvykle opakuje po čtyřech až šesti týdnech a mohou po něm následovat další testy, které určí, jestli vaše příznaky souvisejí s menopauzou nebo ne.

Lze předčasnou menopauzu léčit?

Předčasnou menopauzu bohužel zvrátit nelze, ale její příznaky lze zvládnout. Výjimkou však může být situace, kdy si stále přejete založit rodinu – v takovém případě může být nutná pomoc odborníka.

Early menopause

Léčba často zahrnuje hormonální substituční terapii (HRT) nebo užívání antikoncepčních pilulek k vyrovnání hormonů a zmírnění příznaků. Tato léčba slouží také ke snížení rizika dlouhodobých zdravotních problémů spojených s častou menopauzou, jako je osteoporóza a kardiovaskulární onemocnění. 

Zdravotní rizika předčasné menopauzy

Předčasná menopauza je více než jen dřívější konec menstruace. Ve skutečnosti může mít významné důsledky pro vaše dlouhodobé zdraví: 

Osteoporóza: stav, který se vyznačuje křehkostí a řídnutím kostí, což je činí náchylnějšími ke zlomeninám. Estrogen hraje klíčovou rolu při udržování hustoty kostí a jeho snížená hladina během předčasné menopauzy může vést ke zvýšenému riziku osteoporózy. Z tohoto důvodu vás váš praktický lékař může odeslat na vyšetření DEXA, které změří pevnost vašich kostí a posoudí riziko zlomenin.

Srdeční onemocnění: estrogen také přispívá ke zdraví kardiovaskulárního systému tím, že reguluje krevní tlak a hladinu cholesterolu a zabraňuje hromadění arteriálních plaků. S nástupem předčasné menopauzy může pokles estrogenu zvýšit riziko srdečních onemocnění.

Problémy s plodností: předčasná menopauza může mít vliv na plodnost, což představuje problém pro ženy, které chtějí otěhotnět. Odborníci na plodnost mohou nabídnout poradenství a možnosti léčby, například umělé oplodnění metodou in vitro (IVF). Pro ty, kteří plánují dopředu, může být vhodnou variantou použití uskladněných vajíček.

Riziko rakoviny prsu: obavy ze vztahu mezi předčasnou menopauzou, hormonální substituční léčbou (HRT) a rakovinou prsu jsou poměrně časté. Výzkumy však ukazují, že předčasná menopauza může být spojena s nižším rizikem rakoviny prsu a toto se riziko se může dále snížit udržováním zdravé hmotnosti. 

Život s předčasnou menopauzou

Psychologický dopad předčasné menopauzy bychom neměly podceňovat. Může být obzvláště nepříjemná pro ženy, které neměly možnost mít děti nebo které mají pro svá reprodukční léta jiné plány.

Studie prokázaly, že ženy, které vstoupí do menopauzy před 40. rokem věku, často pociťují zvýšenou míru deprese a stresu, spolu se snížením sebevědomí a celkové životní spokojenosti, ve srovnání s těmi, které vstoupí do menopauzy po padesátce. Tyto emocionální problémy jsou umocněny běžnými příznaky menopauzy, mezi které patří výkyvy nálad, úzkost a stres, což může pocity trápení ještě zhoršit.

Vzhledem k těmto problémům je velmi důležité zajistit odpovídající péči a podporu. V tomto období může pomoci podpora od přátel, rodiny nebo lékaře. 

Přečíst si o zkušenostech jiných žen procházejících předčasnou menopauzou může navíc poskytnout útěchu a pocit sounáležitosti. Kromě emocionální podpory je důležité upřednostnit péči o sebe sama. Vyvážená strava, dostatečný spánek, pravidelná fyzická aktivita a účinné techniky zvládání stresu mohou přispět k lepší regulaci nálady a zvládání příznaků během tohoto období.

Zdravé návyky pro zvládání příznaků

Přijetí určitých zdravých návyků může významně pomoci při zvládání příznaků spojených s předčasnou menopauzou. Tady je jen několik z nich, které mohou pomoci:

Zvyšte příjem vitamínu D: vitamín D je nezbytný pro zdraví kostí, zejména proto, že předčasná menopauza zvyšuje riziko osteoporózy. Tento vitamín napomáhá vstřebávání vápníku a podporuje zdravou pevnost kostí. Výzkum navíc naznačuje souvislost mezi nízkou hladinou vitamínu D a zvýšeným rizikem deprese a poruch nálad.

Pravidelné cvičení: zátěžové aktivity, jako je chůze, posilování, tanec, aerobik a plavání mohou pomoci udržet pevnost kostí a funkci svalů, zmírnit bolesti kloubů a snížit riziko zlomenin. Cvičení je také účinné při snižování stresu, úzkosti a deprese, což hraje zásadní roli při snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Strava a životní styl vhodné pro menopauzu: vyvážená strava bohatá na živiny může podpořit hormonální rovnováhu a zdraví kostí. Fyzická aktivita by měla být pravidelnou součástí vašeho životního stylu a je rozumné omezit konzumaci alkoholu a přestat kouřit. Doporučuje se také pravidelně sledovat krevní tlak. Tato opatření mohou pomoci zmírnit některá potenciální zdravotní rizika spojená s předčasnou menopauzou.

Doplňky stravy: pro ty, kdo hledají přírodní prostředky, které by doplnily jejich životní styl a lékařskou léčbu, nabízejí doplňky stravy, jako je naše M-Pause, bezhormonální možnost, jak zvládat příznaky menopauzy. M-Pause je navržen ze 100% přírodních složek, které zmírňují příznaky menopauzy a perimenopauzy a podporují ženy na jejich cestě za pohodou!

Osvojením si těchto zdravých návyku můžete svému tělu vytvořit příznivé prostředí pro zvládnutí změn, které předčasná menopauza přináší, což může snížit závažnost příznaků a zlepšit celkovou kvalitu vašeho života.

Produkty pro vás

HUBNUTÍ / HORMONÁLNÍ ROVNOVÁHA
-46%
Speciální cena 758 Kč Běžná cena 1 414 Kč
Zobrazit produkt