Průvodce přežitím menopauzy: od prvních příznaků po postmenopauzu

85 % žen kolem třicítky a čtyřícítky pociťuje (peri)menopauzální příznaky, které mohou trvat až 10 let před nástupem menopauzy**.

I když se jedná o přirozenou a nevyhnutelnou součást života, může se z ní stát docela jízda. Nepravidelná a silná menstruace, návaly horka a noční pocení, poruchy spánku a dokonce i mozková mlha a přibývání na váze. To vše jsou příznaky přechodu těla do menopauzy.

Surviving menopause: a guide

Porozumění průběhu menopauzy 

Menopauza je zcela normální fází v životě každé ženy a jedná se o období, kdy nedostanete menstruaci po dobu 12 po sobě jdoucích měsíců. Průměrně k ní dochází kolem 45-55 let, ale každá cesta je jedinečná! U mnoha žen nastává předčasná menopauza ještě před 45. rokem života.

Přechod do menopauzy, tzv. perimenopauza, se může velmi lišit. Může začít až 10 let před menopauzou a zatímco někdo jí může projít bez větších problémů, většina žen prochází bouří fyzických a emoncionálních změn. 

Tyto změny jsou způsobeny tím, že vaječníky produkují stále méně a méně estrogenu, dokud se během menopauzy produkce zcela nezastaví. 

Dva roky před nástupem menopauzy jsou nejtěžší, protože dochází k nejvetšímu poklesu estrogenu. Po menopauze, tedy v začátku období postmenopauzy, můžete pocítit určitou úlevu, ale ne u všech k tomu dochází. Mnoho lidí trpí příznaky menopauzy ještě několik let (nebo dokonce deset let) po poslední menstruaci. 

Příznaky se u každé ženy projevují jinak, ale lze je snadno rozpoznat!

První příznaky menopauzy

Přechod do menopauzy je u každé ženy ovlivněn kombinací faktorů, jako je genetika, životní styl a celkový zdravotní stav. U některých může dojít pouze k několika změnám, zatímco u většiny se projeví celá řada nepříjemných příznaků. 

PMS

První příznaky mohou být nenápadné a mohou se objevit v podobě nepravidelné menstruace. Vaše cykly mohou být kratší nebo naopak delší, slabší nebo silnější, nebo může menstruace na několik měsíců úplně vynechat. U mnoha lidí se v tomto období příznaky PMS zhoršují. 

Ženy se také mohou potýkat s nočním pocením, problémy se spánkem a výkyvy nálad. Tělo začne přenášet váhu z boků a stehen na břicho a tuk se může začit hromadit mnohem rychleji. Zdaleka nejčastějším příznakem jsou však návaly horka. V jednu chvíli se můžete cítit, jako byste se vyhřívala na Sahaře a v další chvíli mrznete v Arktidě. 

Další změny, které mohou v tomto období nastat, jsou:

  • pomalý metabolismus,
  • nadýmání,
  • vaginální suchost a nepohodlí, 
  • naléhavost močení,
  • únava a pokles energie,
  • problémy s pamětí a soustředěním,
  • změny libida,
  • suchá pokožka a 
  • ztráta vlasů. 

Jak zvládnout přechod

Všechny fáze menopauzy mohou přinášet mnoho výzev, fyzických i emocionálních. Pro většinu žen může být už samotné pomyšlení na menopauzu zdrcující. Od krize identity až po pocit, že se uzavírá jedna kapitola vašeho života – toto období může vyvolat nejistotu a vážně ovlivnit život. 

Mnoho žen během menopauzy prožívá hluboký pocit ztráty. Uvědomění si, že již není možné mít dítě, může být těžkou duševní změnou a může vyvolat pocit odtržení od identity plodné ženy.

Pro ty, kdo prochází ranou menopauzou před 45. rokem věku, může být situace obzvlášť skličující. Dochází k nesouladu mezi tím, jak vnímáte sama sebe a tím, jak menopauzu vnímají ostatní. Máte pocit, že byste stále měla být na vrcholu svých sil, ale vaše tělo říká něco jiného.

Woman exercising

Změny tvaru těla a přibývání na váze mohou ovlivnit sebevědomí a tělesnou image, protože ta žena v zrcadle se vám podobá čím dál tím méně. 

Návaly horka, které vás přepadnou bez varování, mohou způsobit, že se uprostřed zimy budete cítit jako v tropech. Noční pocení vás připraví o klidný spánek a nedovolí vám odpočinout si.

Menopauza nastává u mnoha žen v době jejich vrcholné kariéry. Kombinace fyzických příznaků, výkyvů nálad a mozkové mlhy může ovlivnit pracovní výkon a produktivitu.

Každý den se může proměnit v divokou jízdu, až začnete cítit, že nad svým životem nemáte kontrolu. Bohužel příznaky mohou trvat i několik let, proto je důležité se s nimi vypořádat dříve, než vás zcela ovládnou.

Pět přírodních způsobů, jak zmírnit příznak menopauzy

Některé změny životního stylu mohou pomoci zlepšit příznaky menopauzy a projít touto fází s větší lehkostí a pohodou. Naštěstí existuje několik způsobů, jak si během tohoto období udržet pohodu. 

1. Pohyb! 

Pravidelná fyzická aktivita má v období menopauzy řadu výhod. Může zlepšit náladu, zvýšit hladinu energie a podpořit lepší spánek. Zvláště užitečné mohou být aktivity jako je chůze, jóga, plavání a posilování. 

Cvičení navíc pomáhá udržovat váhu v normě, což může také zmírnit některé příznaky menopauzy. 

Ladies with yoga mats

2. Hydratujte se

Suchá pokožka je v období menopauzy častým problémem. Se zmírněním tohoto příznaku může pomoci vypít denně 8-12 sklenic vody. Zároveň tak snížíte nadýmání související s hormonálními změnami. Pití vody navíc urychluje metabolismus a může pomoci předcházet přibývání na váze.

Hydration is key

3. Nevynechávejte jídlo 

Nepravidelné stravování a vynechávání jídel může některé příznaky zhoršit, protože negativné působí na metobolismus a může poškodit hormonální zdraví.

Eat at regular intervals

4. Dejte přednost vyvážené stravě 

Vyvážená strava bohatá na bílkoviny pomáhá předcházet ztrátě svalové hmoty a zvyšuje pocit sytosti, což podporuje hubnutí. To může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi a podpořit hormonální rovnováhu.

Snížení přijmu rafinovaného cukru, kofeinu a alkoholu může také zmírnit návaly horka a noční pocení.

Eat a balanced diet

5. Přírodní doplňky stravy s fytoestrogeny

Změny životního stylu často ke zmírnění příznaků menopauzy nestačí. Proto jsou doplňky s fytoestrogeny skvělým pomocníkem! 

Fytoestrogeny jsou rostlinné sloučeniny, které napodobují aktivitu estrogenu v těle. Mohou pomoci vyrovnat hladinu hormonů a ulevit od příznaků, jako jsou návaly horka a noční pocení.

Tyto sloučeniny se nacházejí v rostlinách, jako je chmel a červený jetel, které prokazatelně vyplňují mezeru v klesající hladině estrogenu během (peri)menopauzy. 

Přečtěte si, jak Lena zlepšila kvalitu svého života výběrem přírodních doplňků stravy bez hormonů!

Pro Lenu byla menopauza hororem

Ahoj, jsem Lena a ráda bych se s vámi podělila o svůj příběh o tom, jak jsem se vyrovnávala s menopauzou. Když mi bylo 44 let, měla jsem pocit, že jsem právě začala žít svůj život tak, jak jsem chtěla. Byla jsem rozvedená a obě mé děti byly na univerzitě, takže jsem byla v podstatě sama. Ale nevadilo mi to, měla jsem čas pro sebe a mohla jsem si užívat nových zájmů. Měla jsem v plánu zapsat se na kurzy salsy, naučit se vyrábět keramiku a možná i poznat někoho nového. 

Ale zrovna když jsem si chtěla užívat svobody, moje tělo se začalo obracet proti mně. Moje menstruace trvaly více než týden a většinou jsem netušila, kdy ji mohu očekávat. Navíc byly strašně bolestivé. Vzpomínám si, že jsem víckrát volala do práce, že jsem nemocná!

To byl teprve začátek. Nedokázala jsem se soustředit a celý den jsem byla opravdu unavená. Ale když jsem si konečně lehla, nemohla jsem usnout. Potila jsem se a někdy mi bylo takové horko, že jsem se v posteli jen převalovala. 

Všechny mé plány šly stranou. Měla jsem pocit, že nedokážu ovládat své tělo a nenáviděla jsem ho. Nedokázala jsem být aktivní a nechtěla jsem se pohybovat mezi lidmi, protože jsem nikdy nevěděla, kdy mě návaly horka znovu zasáhnou. 

Nemohla jsem se dočkat, až přijde menopauza, ale můj lékař tvrdil, že vzhledem k mému věku to může ještě trvat roky! Nedokázala jsem si ale představit, že bych takhle žila ještě minutu, natož roky!

Zjišťovala jsem, jestli existuje způsob, jak své problémy vyřešit přirozeně. Změnila jsem svůj jídelníček, přestala jsem pít alkohol a dala jsem si za úkol začínat den krátkou procházkou. Zpočátku jsem si myslela, že vidím rozdíl, ale asi to bylo spíš zbožné přání. 

The hot flashes are finally gone!

Lena: „Konečně spím celou noc a návaly horka jsou pryč!“ 

Přečetla jsem si mnoho článků a dokonce jsem si nechala předepsat hormonální doplněk, který mi měl pomoci zmírnit některé příznaky, které jsem pociťovala. Ale abych byla upřímná, z užívání hormonů jsem měla obavy a po jejich užívání jsem se necítila o nic lépe. 

Tehdy jsem si začala pročítat různá fóra. Potřebovala jsem prostě vědět, co dělají ostatní ženy a jestli jim něco pomáhá.

Jedna žena, která byla zhruba stejně stará jako já, mi doporučila M-Pause.  Byla jsem zvědavá, čím se tento produkt liší a tehdy jsem se dozvěděla o fytoestrogenech. Nikdy jsem netušila, že je možné hladinu estrogenu vyrovnat bez jakýchkoliv hormonů! 

Rozhodla jsem se to vyzkoušet a ukázalo se, že je to přesně to, co jsem potřebovala. Užívám ho už půl roku a jsem za to ráda! Bolestivá menstruace se dá zvládnout a návaly horka jsou pryč! 

Cítím se teď tak svobodná. Znovu jsem získala kontrolu nad svým tělem a mohu upřímně říct, že se cítím, jako bych menopauzou ani neprocházela. Konečně mám energii být aktivní, tančit a věnovat se svým koníčkům.

M-Pause mi v posledních měsících zachránila krk. Umožnila mi znovu získat sebedůvěru. Hodiny salsy si opravdu užívám! Bez pomoci M-Pause bych to ale nikdy nedokázala!

M-Pause – pro klidnou a pohodlnou (peri)menopauzu 

Přechodným obdobím před menopauzou a po ní se nevyhnete, ale existuje způsob, jak se v tomto náročném životním období cítit (a vypadat) lépe. M-Pause  je zcela přírodní a bezhormonální řešení pro podporu těla v období hormonálních změn.

M-Pause s výtažky z chmele a červeného jetele přináší úlevu při poklesu estrogenu v těle a pomáhá zmírnit příznaky, které ovlivňují život a jsou spojeny s perimenopauzou a menopauzou.

M-Pause je dokonalým doplňkem každodenního režimu, který podporuje pohodlnou menopauzu s menším množstvím návalů horka a nočního pocení, lepším spánkem a větším soustředěním během dne.

Pro větší sebevědomí a vitalitu – i během náročných hormonálních změn.

Vyzkoušejte M-Pause s klidným svědomím!

Pouze omezenou dobu pro vás máme speciálhí nabídku na M-Pause, kterou si nemůžete nechat ujít!

 A protože jsme si tolik jisti účinností tohoto produktu, nabízíme 30denní záruku vrácení peněz. 

Využijte této akce a získejte zpět kontrolu nad svým tělem. Pospěšte si, zásoby jsou omezené!

**Zdroje

Fugate Woods, N., PhD, RN, Sullivan Mitchell, E., PhD, RN. “Symptoms during the perimenopause: prevalence, trajectory, and significance in women’s lives”. The American Journal of Medicine (2005), Vol 118, 145-245. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(05)00885-5/pdf 

Cleveland Clinic Medical. “Menopause: What It Is, Age, Stages, Signs & Side Effects.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause 

“11 Natural Ways to Reduce Symptoms of Menopause.” Healthline, www.healthline.com/nutrition/11-natural-menopause-tips 

Mohlo by vás zajímat