Menopauza a návaly horka

Návaly horka jsou náhlé vlny horka, které procházejí tělem a obličejem, často doprovázené pocením a bušením srdce. Zatímco některé ženy je zažívají příležitostně a bez výrazných potíží, u jiných jsou návaly časté a intenzivní, což může narušit jejich spánek, práci a celkovou pohodu.

Hot flushes in menopause

Příčina návalů horka

Návaly horka jsou způsobeny především hormonálními výkyvy, zejména sníženou hladinou estrogenu, která narušuje regulaci tělesné teploty. Mohou začít během perimenopauzy – fáze předcházející menopauze, kdy ještě máte menstruaci – a mohou přetrvávat i několik let poté.

Jsou návaly horka závažným problémem?

Obecně jsou návaly horka neškodné. Pokud jsou však doprovázeny příznaky, jako je úbytek hmotnosti, průjem nebo svalová slabost, je nezbytné poradit se s praktickým lékářem, aby vyloučil jiné příčiny.

Dají se návaly horka zvládat?

Zvládání návalů horka závisí výhradně na závažnost jejich dopadu na váš každodenní život. Zatímco pro některé ženy mohou být relativně mírné a nevyžadují žádnou léčbu, pro jiné mohou být rušivé o něco více. Naštěstí existuje několik věcí, které můžete udělat pro jejich zmírnění.

Změny životního stylu

Změna některých životních návyků může výrazně zmírnit návaly horka. I když se může zdát, že sladit životní styl se shonem moderního života je náročné, i malé změny mohou přinést značné výhody. Jednoduché změny životního stylu, jako je cvičení jógových dechových technik nebo jiných relaxačních cvičení, mohou přinést znatelný rozdíl.

Omezte alkohol

Alkohol může ovlivnit regulaci teploty v těle. Při odbourávání alkoholu v játrech vzniká teplo, které zhoršuje návaly horka. Alkohol navíc rozšiřuje cévy, což vede k červenání obličeje a dokonce k pocení, protože se vaše tělo snaží zbavit toxinů.

Zbavte se svého kofeinového návyku

Kofein je stimulant, který může vyvolat pocit nervozity, návaly horka a bušení srdce.

Přestaňte kouřit

Nikotin obsažený v cigaretách způsobuje, že se v těle uvolňují chemické látky, které zvyšují srdeční tep a tělesnou teplotu, což způsobuje návaly horka.

Naučte se zvládat stres a úzkost

Stres a úzkost mohou aktivovat reakci nervového systému „bojuj nebo uteč“, což vede k návalům horka a pocení. Kognitivně-behaviorální terapie se ukázala jako účinný přístup ke zvládání příznaků menopauzy, včetně návalů horka.

Poraďte se se svým praktickým lékářem

Poraďte se se svým praktickým lékařem o všech lécích, které užíváte, nebo o zdravotních potížích, protože některé z nich mohou návaly horka zhoršit. Váš praktický lékař vám může poradit, jak tyto účinky zvládnout.

Chlaďte se 

Úprava prostředí může pomoci zvládnout nepříjemné pocity při návalech horka. Volte lehčí oblečení a vrstvete, abyste si ho mohla snáze svléknout. Vyměňte stávající lůžkoviny za lehčí a pořiďte si chladící polštáře, abyste zabránili přehřátí, a udržujte svou ložnici chladnou nastavením termostatu nebo v případě potřeby pomocí ventilátoru.

Hot flashes

Možnosti hormonální léčby

Velmi účinnou možností řešení návalů horka v období menopauzy je hormonální substituční léčba (HRT), kterou vám může doporučit váš praktický lékař. Návaly horka jsou primárně vyvolány poklesem hladiny hormonů, zejména estrogenu, a HRT se snaží tyto hormony doplnit. Kromě toho HRT přináší i další zdravotní výhody, například snižuje riziko osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění, zejména pokud je zahájena do deseti let od nástupu menopauzy.

Nehormonální možnosti

HRT není univerzálním řešením a je důležité si uvědomit, že je to jen jedno z několika dostupných řešení. Pro ty, kteří nemusí být vhodnými kandidáty na HRT, existují alternativní způsoby, které jsou účinné při zvládání přiznaků, jako jsou návaly horka. Tyto možnosti však vyžadují pečlivé zvážení a diskusi s praktickým lékařem kvůli možným nežádoucím účinkům.

Klonidin

Tento lék, který se používá primárně k léčbě vysokého krevního tlaku, je jedinou nehormonální léčbou návalů horka registrovanou ve Velké Británii. Je to vynikající alternativa, pokud je HRT považována za nebezpečnou. Nemusí však být vhodný pro osoby užívající určité léky nebo osoby s nízkým krevním tlakem. Ve vyšších dávkách může klonidin narušovat spánek, což je faktor, který bude muset váš praktický lékař před předepsáním zvážit.

Gabapentin

Gabapentin, který se obvykle používá k tlumení epilepsie nebo chronické nervové bolesti, je také známý tím, že zmírňuje návaly horka. Bohužel vyšší dávky mohou vést k nežádoucím účinkům, jako je ospalost, sucho v ústech a přibírání na váze. 

Antidepresiva

Některá antidepresiva, konkrétně selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) a selektivní inhibitory zpětného vychytávání noradrenalinu (SNRI), mohou být předepsána jako alternativa k léčbě návalů horka, pokud použití HRT není bezpečné. Tuto možnost je nezbytné konzultovat se svým praktickým lékařem, protože tyto léky nejsou k léčbě návalů horka licencované a ve vysokých dávkách mohou také vyvolat nežádoucí účinky, z nichž některé napodobují příznaky menopauzy, včetně snížení libida, nevolnosti a sucha v ústech.

M-Pause od Sensilabu

Kromě těchto způsobů zvažte vyzkoušení M-Pause, 100% přírodního doplňku stravy bez hormonů, který vyvinula společnost Sensilab. M-Pause byl navržen na podporu žen, které zažívají příznaky menopauzy a perimenopauzy a nabízí přirozený přístup ke snížení návalů horka a udržení pocitu klidu a pohodlí.

Závěrem

Návaly horka jsou něco, co má mnoho žen procházející menopauzou společné. Přestože změna životního stylu může přinést úlevu, je důležité vést otevřený dialog se svým lékařem o všech dostupných možnostech léčby, včetně HRT a užívání přírodních doplňků stravy, jako je M-Pause, abyste pro sebe našli ten nejvhodnější přístup. Pamatujte, že vyhledání pomoci je jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat.