Prázdný košík?
Pravděpodobně proto, že jste ještě neviděli naše nejnovější nabídky
Sensilab používá pro své webové stránky soubory cookie, které neukládají osobní údaje. Některé soubory cookie již mohou být nainstalovány. Pokračováním v používání našich webových stránek souhlasíte s jejich používáním.
Kontaktujte nás online nebo zavolejte na 225 850 048
100% záruka spokojenosti
Doprava zdarma nad 1 000 Kč
Přestože antibiotika způsobila revoluci v medicíně a zachránila nespočet životů, dnes víme, že jejich účinky mají svou cenu. Nedávný výzkum odhalil, že i krátké užívání antibiotik může narušit křehkou rovnováhu ve střevním mikrobiomu, který hraje důležitou roli v našem zdraví, od pomoci při kontrole trávení až po posílení imunitního systému.
Přestože jsou antibiotika nezbytností, musíme si být vědomi všech rizik, která s sebou přináší. Všichni jsme již pravděpodobně slyšeli o problematice antibiotické rezistence. K té dochází, když nadměrné užívání antibiotik způsobí, že bakterie jsou vůči nim odolné, a tím se léčba časem stává méně účinnou.
Stejně naléhavým problémem, který byl v nedávných studiích prokázán, je ale vliv antibiotik na zdraví našich střev. I krátká léčba antibiotiky může narušit křehkou rovnováhu střevního mikrobiomu a způsobit tak různé potenciální zdravotní problémy, jako jsou průjmy, nadýmání, nevolnost nebo žaludeční křeče.
Naše tělo je plné milionů a milionů mikroskopických bakterií, kvasinek a virů, které se souhrnně nazývají mikroby. Kdybychom spočítali všechny buňky v našem těle, zjistili bychom, že jsme pouze ze 43 % lidé. Zbytek jsou ve skutečnosti bakterie.
Střevní mikrobiom je rozsáhlý soubor mikroorganismů, které žijí především v tlustém střevě. Může vážit 1 až 2 kilogramy a funguje jako další orgán, který má zásadní význam pro lidské zdraví. Může nám pomáhat trávit potravu, řídit imunitní systém a podporovat zdraví našeho srdce a mozku.
Narušená rovnováha mikrobiomu a snížená mikrobiální rozmanitost, ke které dochází po léčbě antibiotiky, může mít závažné důsledky pro lidské zdraví. Snížená rozmanitost mikroorganismů nás může učinit zranitelnějšími vůči infekcím způsobenými mikroby, kteří jsou zodpovědní za průjmy a kolitidy.
Vzhledem k tomu, že mikrobiota hraje v našem těle důležitou roli, dospělo mnoho studií** k závěru, že nerovnováha mikrobů ve střevech může souviset s mnohem závažnějšími stavy než jen s průjmy a žaludečními křečemi. Některé z nich zahrnují obezitu, cukrovku, astma a alergie, a nedávná studie** dokonce spojila perorální antibiotika se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva.
Přestože každý člověk reaguje na antibiotika jinak, studie** se zdravými účastníky ukázaly, že i jediný cyklus léčby antibiotiky může zásadně změnit mikrobiom. V některých případech může obnovení původního druhového složení ve střevech vyžadovat několik měsíců nebo dokonce let.
Přestože důkazy o vlivu antibiotik na rovnováhu střev jsou alarmující, existující způsoby, jak můžeme pomoci chránit a obnovit náš mikrobiom. Některé ze způsobů, jak na to, jsou následující:
1. Zpestřete svůj jídelníček
Konzumace rozmanitých potravin vede k rozmanitému složení mikrobiomu a dobrému zdraví střev. Snažte se do svého jídelníčku zařadit více zeleniny a celozrnných výrobků. Celozrnné obiloviny, jako je ječmen, quinoa, proso a hnědá rýže, obsahují velké množství vlákniny a dobrých sacharidů, které jsou tráveny střevními bakteriemi a prospívají hubnutí a regulaci cukrovky.
2. Do svého jídelníčku zařaďte prebiotické potraviny
Prebiotika jsou obvykle potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které působí jako potrava pro zdravé bakterie ve střevech, stimulují jejich růst a zlepšují rovnováhu mikrobiomu. Mezi příklady prebiotických potravin patří čekanka, banán, chřest, jablka a oves.
3. Zvažte zařazení fermentovaných potravin
Fermentované potraviny, jako kefír, jogurt, kysané zelí a okurky, jsou skvělým zdrojem zdravých bakterií (především laktobacilů), které mohou snížit počet škodlivých organismů ve střevech.
4. Omezte příjem umělých sladidel a zpracovaných potravin
Předpokládá se, že zpracované a smažené potraviny bohaté na transmastné kyseliny negativně ovlivňují zdraví střev. Stejně tak některé důkazy** ukazují, že umělá sladidla mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi tím, že podporují růst nezdravých střevních bakterií.
Jmenuji se Marta a je mi přes 40 let. Chci se s vámi podělit o svůj příběh o problémech, které jsem měla se střevy po užívání antibiotik. Všechno se to odehrálo minulou zimu, kdy jsem začala mít problémy s močením. Zpočátku jsem si myslela, že samy odezní, ale když se tak nestalo, nakonec jsem zašla k lékaři. Ten mi řekl, že mám infekci močového traktu a předepsal mi antibiotika. Léky mi brzy pomohly. Ale asi měsíc poté, co jsem je přestala brát, se mi problémy vrátily a já musela absolvovat další kolo antibiotik! Musela jsem je brát déle a dávka byla mnohem silnější.
Po ukončení léčby jsem si všimla, že se mi úplně rozvrátilo zažívání, měla jsem žaludeční křeče, občasný průjem a nadýmání bez ohledu na to, co jsem snědla. Myslela jsem si, že jsem ještě ke všemu chytila nějakou žaludeční nevolnost, ale můj lékař mi řekl, že to tak není. Cítila jsem beznaděj a frustraci, protože jsem nevěděla, co mám dělat. Naštěstí je jedna z mých nejbližších kamarádek odbornicí na výživu, a tak jsem se rozhodla požádat ji o radu.
Když jsem se jí svěřila se svými problémy, okamžitě pojala podezření, že to mohla být antibiotika, kdo narušil můj střevní mikrobiom. Vysvětlila mi, jak mohou antibiotika ovlivnit rovnováhu prospěšných bakterií ve střevech, což vede k zažívacím potížím a průjmům. S hrůzou zjistila, že mi lékař nedoporučil žádná probiotika, která by mi pomohla obnovit zdraví střev během léčby antibiotiky a po ní.
Na radu své kamarádky jsem se rozhodla vyzkoušet probiotika. Navrhla mi, abych se poohlédla po přípravku s různými kmeny bakterií mléčného kvašení, zejména Lactobacillus a Bifidobacterium, a proto jsem se rozhodla, že než si něco koupím, budu ještě googlit.
Při zkoumání různých probiotických doplňků jsem zjistila, že musím věnovat zvýšenou pozornost tomu, jak jsou vyrobeny. Ukázalo se, že mnoho probiotik může být neúčinných, protože prospěšné bakterie nejsou chráněny před trávicími šťávami a do střeva se jich dostane jen malé množství. A to jsem nechtěla. Chtěla jsem produkt, který by mi pomohl zbavit se mých zažívacích problémů.
Po důkladném průzkumu jsem našla fantastický produkt s patentovanou směsí 9 kultur bakterií mléčného kvašení. Obsahoval kmeny, které zmínila moje kamarádka, a ještě další navíc! Obsahoval také topinambur a čekanku, které slibovaly další podporu trávení a imunitního systému. Produkt jsem si koupila a začala ho pravidelně užívat.
Musím říct, že probiotika měla velmi pozitivní vliv na mé zdraví. Postupně jsem začala pozorovat zlepšení trávení a zvýšila se i má hladina energie. Brzy jsem se opět cítila zcela zdravá.
Nyní se cítím na 100 % v pořádku a přičítám to síle probiotik. Jsem opravdu vděčná, že jsem našla řešení, které mi pomohlo. Byla to cesta, která mi otevřela oči a jsem ráda, že jsem se dozvěděla o důležitosti zdraví střev a potenciálních výhodách probiotik pro celkovou pohodu.
Tento výjimečný probiotický přípravek je věděcky podloženým řešením pro střeva v pohodlné formě kapslí. Složení na přírodní bázi hraje důležitou roli při obnově rovnováhy mikrobioty a podpoře zdravějšího střevního prostředí.
Nejvýraznějším rysem Synbiotic Premium je jeho pozoruhodná patentovaná kombinace 9 bakteriálních kmenů známá jako Megaflora 9 Evo. Tolik kmenů v jednom produktu je zásadní, protože každý kmen poskytuje střevům jinou výhodu. Díky Megafloře 9 Evo zaručuje naše receptura komplexní podporu střevního mikrobiomu.
Kromě svého složení má Synbiotic Premium v rukávu ještě jedno eso: speciální ochrannou vrstvu ProbioAct® zaručuje 90% mírou přežití prospěšných bakterií. Tato patentovaná technologie zajišťuje přežití bakterií na jejich cestě do střeva, kde začnou působit.
Díky této vysoké míře přežití je Synbiotic Premium 90*x účinnější než běžná probiotika, což znamená, že 1,1 miliardy CFU (jednotek tvořící kolonie) obsažených v komplexu Megaflora 9 Evo je stejně silných jako 99 miliard CFU v běžném nechráněném produktu.
Složení bylo dále obohaceno o extrakt z topinamburu, který podporuje imunitní systém a extrakt z čekanky, který napomáhá trávení a zdraví jater. Tato jedinečná kombinace složek nabízí širokou škálu přínosů pro střeva, díky čemuž je Synbiotic Premium nejlepším řešením pro vaše střeva během léčby antibiotiky a po ní.
Pouze po omezenou dobu nabízíme speciální slevu na tento fantastický probiotický produkt, který pomůže obnovit rovnováhu vašeho střevního mikrobiomu a zmírnit problémy, jako je nadýmání, zácpa, nepravidelné návštěvy toalety, nedostatek energie a další problémy související se zdravím střev!
Jsme si tolik jisti účinností Synbiotic Premium, že nabízíme 30denní záruku vrácení peněz!
Pospěšte si, skladové zásoby jsou omezené a produkt rychle mizí z našich polic!
*Odmítnutí odpovědnosti: Účinky produktu se mohou u jednotlivých osob lišit a mohou se lišit od účinků popsaných na webových stránkách. Naše výrobky nejsou určeny k prevenci, léčbě nebo vyléčení jakéhokoli onemocnění nebo závažné nemoci. Důležité je udržovat vyváženou stravu a zdravý životní styl.
** Zdroje:
Patangia DV, Anthony Ryan C, Dempsey E, Paul Ross R, Stanton C. Impact of antibiotics on the human microbiome and consequences for host health. Microbiology Open. 2022 Feb;11(1):e1260. doi: 10.1002/mbo3.1260. PMID: 35212478; PMCID: PMC8756738.
Wang J, Xiang Q, Gu S, Gu Y, Yao M, Huang W, Gao W, Tang LL. Short- and Long-Term Effects of Different Antibiotics on the Gut Microbiota and Cytokines Level in Mice. Infect Drug Resist. 2022;15:6785-6797
https://doi.org/10.2147/IDR.S388687
Fessl, S. (2022, May 5). What happens to the gut microbiome after taking antibiotics? The Scientist Magazine®. https://www.the-scientist.com/news-opinion/what-happens-to-the-gut-microbiome-after-taking-antibiotics-69970
Fast facts about the human microbiome - UW department’s web server. (n.d.).
https://depts.washington.edu/ceeh/downloads/FF_Microbiome.pdf
Robertson, R. (2023, April 3). How does your gut microbiome impact your overall health? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_9
Produkty pro vás