Prázdný košík?
Pravděpodobně proto, že jste ještě neviděli naše nejnovější nabídky
Sensilab používá pro své webové stránky soubory cookie, které neukládají osobní údaje. Některé soubory cookie již mohou být nainstalovány. Pokračováním v používání našich webových stránek souhlasíte s jejich používáním.
Kontaktujte nás online nebo zavolejte na 225 850 048
100% záruka spokojenosti
Doprava zdarma nad 1 000 Kč
Statistiky jsou šokující: přibližně každý třetí člověk na světě trpí zvýšenou hladinou cukru v krvi, známou jako prediabetes, a neuvědomuje si všechny možné komplikace, které to může mít na jeho zdraví.
Prediabetes je stav, o kterém málokdo ví a ještě méně lidí se jím zabývá, přestože výzkumy ukazují, že by rozhodně měl být v našem hledáčku. Ale pěkně popořadě. Abychom jej pochopili, musíme vědět, co se děje v našem těle, když hladina cukru v krvi není normálně regulována.
Když buňky v těle nereagují normálně na inzulín, přiměje to slinivku břišní, aby produkovala více inzulínu a pokusila se buňky přimět k reakci. V dlouhodobém horizontu je funkčnost slinivky břišní narušena a hladina cukru v krvi se zvyšuje, což vytváří předpoklady pro vznik cukrovky – a dalších zdravotních komplikací. Tento stav, který často zůstává nediagnostikován, se nazývá prediabetes.
Stručně řečeno, prediabetes je charakterizován zvýšenou hladinou cukru v krvi, která přesahuje normální rozmezí, ale nesplňuje kritéria pro diagnózu diabetu 2. typu.
Prediabetes se často skrývá pod jinými názvy a zkratkami, jako je IGT nebo IFG, což lidem ještě více ztěžuje spojit si souvislosti. Porucha glukózové tolerance (IGT) označuje zvýšenou hladinu cukru v krvi po konzumaci jídla, zatímco porucha glukózy nalačno (IFG) označuje vyšší než normální hladinu cukru v krvi ráno před jídlem. Dalším ukazatelem je hladina hemoglobinu A1C mezi 5,7 % a 6,4 %.
Důvodem, proč tento stav zůstává v mnoha případech nediagnostikován, je skutečnost, že lidé většinou nepociťují žádné příznaky, které by je upozornily, že se s jejich tělem něco děje. Většinou prediabetes zachytí až lékař při běžné zdravotní prohlídce, protože jej lze diagnostikovat pouze rozborem krve.
Kromě krevních testů může lékař při určování, zda člověk trpí inzulínovou rezistencí, zjišťovat i kombinaci některých dalších specifických markerů. Patří mezi ně obvod pasu nad 102 cm u mužů a 88 cm u žen, krevní tlak vyšší než 130/80 a stav zvaný acanthosis nigricans neboli tvorba tmavých, silných a často sametových skvrn na kůži. Toto zbarvení se obvykle vyskytuje na loktech, kolenou, v podpaží a na kloubech.
Tyto příznaky však mohou souviset s množstvím dalších problémů a stavů, takže jsou velmi nespolehlivé. Proto je mnohem důležitější zaměřit se na příčiny zvýšené hladiny glukózy v krvi a na to, co lze udělat pro její prevenci.
Prediabetes může postihnout každého, ale pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění mohou zvýšit specifické faktory. Studie** naznačují silnou souvislost mezi prediabetem a volbou životního stylu i genetickou predispozicí. Toto jsou klíčové rizikové faktory spojené s prediabetem:
Přestože mnoho lidí léta nepozoruje žádné příznaky nebo je dokonce bagatelizuje a může trvat roky, než se dozví správnou diagnózu, vysoká hladina cukru v krvi přímo souvisí s rozvojem cukrovky. Proto je nezbytné, abychom začali rozpoznávat prediabetes jako vážnou hrozbu pro naše zdraví právě teď!
Podle výzkumu** se v případě neléčení až u 70 % osob s prediabetem nakonec vyvine cukrovka a další onemocnění, jako jsou srdeční choroby, poškození ledvin, kožní infekce a další.
Zvýšená hladina glukózy může být spojena s rozvojem několika závažných onemocnění, ale naštěstí můžeme podniknout některé kroky, abychom jim předešli, pokud budeme jednat včas.
Život s cukrovkou znamená každodenní kontrolu hladiny glukózy v krvi, dodržování přísných výživových omezení a udržování aktivního životního stylu.
Je však třeba dbát zvýšené opatrnosti; dodržování velmi přísné diety a úplné vyloučení některých skupin potravin může snížit celkovou kvalitu života a zabránit tomu, aby vaše tělo získalo všechny potřebné živiny.
Zatímco zvládání fyzických příznaků cukrovky je obtížné, měli bychom také zdůraznit, že cukrovka může mít velký dopad na vaši emocionální a duševnípohodu.
Mnoho pacientů s diabetem uvádí**, že se cítí frustrovaní a přetížení, protože se musí vypořádávat s cukrovkou, a tento neustálý boj s nemocí může přerůst i ve vážnější psychické problémy.
Život s cukrovkou zkrátka ovlivňuje každý okamžik a každý aspekt života člověka. Neznamená to, že si prostě vezmete prášek a zapomenete na něj, ale že kvůli němu zcela převrátíte svůj životní styl naruby. Proto je důležité nečekat, až bude pozdě, ale reagovat, dokud je ještě čas s tím něco udělat a změnit situaci.
Dobrou zprávou je, že prediabetes lze často zvrátit nebo výrazně zlepšit jednoduchou úpravou životního stylu. Zařazením drobných změn do každodenní rutiny můžeme účinně stabilizovat hladinu cukru v krvi, zlepšit citlivost na inzulin a snížit riziko vzniku diabetu 2. typu.
1. Vše záleží na stravě
Přesněji řečeno vláknině. Naší radou číslo jedna je nakupovat s podrobným nákupním seznamem, který obsahuje spoustu potravin bohatých na vlákninu, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. A i když víme, že jsou lákavé, raději vynechejte regály plné zpracovaných potravin a sladkých nápojů.
2. Vstaňte a hýbejte se
Pravidelné cvičení je vynikajícím způsobem kontroly tělesné hmotnosti a zvládání prediabetu. Zprávy** naznačují, že snížení celkové tělesné hmotnosti o 5 až 7 % může snížit riziko rozvoje diabetu 2. typu o více než 58 %. Toho lze dosáhnout dodržováním našich dietních doporučení z prvního kroku a zařazením 30 minut fyzické aktivity, která zvyšuje tepovou frekvenci. Mezi nejjednodušší způsoby, jak do dne propašovat trochu sportu, aniž by to příliš narušilo váš denní režim, patří např:
3. Na pomoc přichází skořice
Skořice je oblíbené koření používané po celém světě, které dodává všem pokrmům charakteristickou sladkou a dřevitou chuť s nádechem pikantnosti.
Mnoho lidí však neví, jak ji mohou využít ve svůj prospěch, aby pomohli kontrolovat a vyrovnávat hladinu glukózy zcela přirozeným způsobem. Je známo, že skořice má pozitivní vliv na hladinu glukózy v krvi, protože zpomaluje vstřebávání glukózy v krvi, což pomáhá předcházet prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle.
A nejen to! Studie** prokázala, že dlouhodobé užívání tohoto zázračného koření může u lidí se zvýšenou hladinou cukru v krvi snížit hladinu glukózy nalačno až o 25* %.
Těmito třemi proaktivními kroky ke zdravějšímu životnímu stylu si můžete připravit půdu pro lepší budoucnost bez prediabetu!
Dlouhá léta bylo jediným způsobem, jak se vypořádat s prediabetem, zavedení změny životního stylu. A i když rozhodně fungují, mají jednu nevýhodu – zabírají čas! Přechod na zdravější stravu s větším množstvím potravin bohatých na vlákninu a vyřazení cukru a sacharidů z jídelníčku je postupný proces, který vyžaduje mnoho plánování a úprav.
A co je důležitější, i když začnete všechny návrhy dodržovat právě teď, zlepšení se neprojeví přes noc.
Na obzoru je však řešení. Po provedení rozsáhlých testů a hloubkového výzkumu vědci konečně našli způsob, jak využít četné prospěšné vlastnosti skořice.
I když by se mohlo zdát, že zařazení tohoto koření do jídelníčku je správná cesta, máme pro vás špatnou zprávu. I když máme skořici v jablečném štrůdlu rádi, množství, které obsahuje, jednoduše není dostatečně vysoké, aby prospělo naší pohodě. Ve skutečnosti bychom museli sníst 2 čajové lžičky skořice denně, abychom vůbec zaznamenali nějaké pozitivní zdravotní změny. Kromě toho je konzumace suchého skořicového prášku velmi nebezpečná, protože může podráždit hrdlo a plíce.
Doplňky stravy se skořicí však obsahují koncentrované množství skořice a jejich užívání je mnohem praktičtější, protože jsou většinou ve formě snadno polykatelných kapslí.
Tento průlom ve výzkumu otevřel našim vědcům cestu k vývoji pozoruhodného doplňku stravy, který nabízí bezpečné, rychlé a ekonomické řešení vhodné pro každého, kdo bojuje se zvýšenou hladinou cukru v krvi.
V kombinaci s některými změnami životního stylu pomáhá tento přípravek účinně snižovat hladinu glukózy v krvi, brání jejímu rozvoji do závažnějších stavů a celkově zlepšuje naši pohodu a kvalitu života.
GlucoLuxje víceúčelový komplex ideální pro lidi, kteří bojují se zvýšenou hladinou cukru v krvi, chtějí snížit chuť na sladké nebo si obecně chtějí udržet zdravou hladinu cukruv krvi. Náš specializovaný tým odborníků na výživu postavil složení na skořici, ale dále ho obohatil o další vědecky podložené složky, jako je gymnéma lesní, pískavice řecké seno a chrom, které působí v součinnosti se skořicí, aby dosáhly co nejlepších výsledků při snižování hladiny cukru v krvi a zlepšování citlivosti na inzulín.
GlucoLux vyrábí Sensilab, přední evropská firma v oblasti doplňků stravy. Všechny naše produkty jsou vyráběny v moderním, špičkově vybaveném zařízení a jsou vyráběny podle evropských předpisů a nejvyšších průmyslových standardů, což dokládá certifikát kvality GMP.
Včasné rozpoznání prediabetu je nejdůležitějším krokem k ochraně před vznikem dalších zdravotních komplikací. Dobrou zprávou je, že prediabetes je zvládnutelný a dokonce zvratitelný stav, ale pokud chceme být úspěšní, musíme včas jednat a zavést některé změny životního stylu.
Základem tohoto postupu je dieta a cvičení, ale nejlepším doplňkem, který zaručuje rychlý úspěch, je GlucoLux, vědecky podložený doplněk stravy, který dokáže snížit hladinu glukózy v krvi nalačno až o 25 %*, čímž výrazně usnadňuje proces kontroly prediabetu.
Vzhledem k mimořádně vysoké poptávce mizí GlucoLux na českém trhu z pultů!
*Upozornění: účinky produktu se mohou u jednotlivých osob lišit a mohou se lišit od účinků popsaných na webových stránkách. Naše výrobky nejsou určeny k prevenci, léčbě nebo vyléčení jakéhokoli onemocnění nebo závažné nemoci. Udržování vyvážené stravy a zdravého životního stylu je důležité.
**Zdroje:
Safdar, Mahpara & Alam, Khan & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan & Mohammad, Siddique. (2004). Effect of Various Doses of Cinnamon on Blood Glucose in Diabetic Individuals. Pakistan Journal of Nutrition. 3. 10.3923/pjn.2004.268.272.
Tabák AG, Herder C, Rathmann W, Brunner EJ, Kivimäki M. Prediabetes: a high-risk state for diabetes development. Lancet. 2012 Jun 16;379(9833):2279-90. doi: 10.1016/S0140-6736(12)60283-9. Epub 2012 Jun 9. PMID: 22683128; PMCID: PMC3891203.
Morris RW, Taylor AE, Fluharty ME, Bjørngaard JH, Åsvold BO, Elvestad Gabrielsen M, Campbell A, Marioni R, Kumari M, Korhonen T, Männistö S, Marques-Vidal P, Kaakinen M, Cavadino A, Postmus I, Husemoen LL, Skaaby T, Ahluwalia TV, Treur JL, Willemsen G, Dale C, Wannamethee SG, Lahti J, Palotie A, Räikkönen K, McConnachie A, Padmanabhan S, Wong A, Dalgård C, Paternoster L, Ben-Shlomo Y, Tyrrell J, Horwood J, Fergusson DM, Kennedy MA, Nohr EA, Christiansen L, Kyvik KO, Kuh D, Watt G, Eriksson JG, Whincup PH, Vink JM, Boomsma DI, Davey Smith G, Lawlor D, Linneberg A, Ford I, Jukema JW, Power C, Hyppönen E, Jarvelin MR, Preisig M, Borodulin K, Kaprio J, Kivimaki M, Smith BH, Hayward C, Romundstad PR, Sørensen TI, Munafò MR, Sattar N. Heavier smoking may lead to a relative increase in waist circumference: evidence for a causal relationship from a Mendelian randomisation meta-analysis. The CARTA consortium. BMJ Open. 2015 Aug 11;5(8):e008808. doi: 10.1136/bmjopen-2015-008808. Erratum in: BMJ Open. 2015;5(9):e008808. PMID: 26264275; PMCID: PMC4538266.
Hostalek U. Global epidemiology of prediabetes - present and future perspectives. Clin Diabetes Endocrinol. 2019 May 9;5:5. doi: 10.1186/s40842-019-0080-0. PMID: 31086677; PMCID: PMC6507173.
Coleman, R. (2022, September 20). The unseen challenges of living with diabetes. RWK Goodman. https://www.rwkgoodman.com/info-hub/the-unseen-challenges-of-living-with-diabetes/
Center for Disease Control and Prevention. (2022, December 27). Why participate. Center for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/diabetes/prevention/why-participate.html
Produkty pro vás