8 tipů, jak bojovat s nadýmáním a přibíráním na váze během menopauzy

S věkem přichází moudrost, zkušenosti a... širší boky? Pojďme prozkoumat souvislost mezi menopauzou a přibíráním na váze!

Sensilab_Article-cover__lean-feminine-sanitary-napkin_719_409

Perimenopauza a menopauza představují významné etapy v životě ženy. Jako perimenopauza se označuje postupný přechod, kdy ženy již pociťují příznaky menopauzy, ale stále dostávají menstruaci. Menopauza obvykle přichází po překročení 50 a znamená konec menstruačního cyklu a novou životní kapitolu. Toto období přechodu je sice přirozenou součástí stárnutí, ale přináší s sebou celou řadu jedinečných zkušeností a výzev. 

V této životní fází dochází u žen ke změně tvaru těla, což je často doprovázeno nárustem hmotnosti. To je do značné míry způsobeno hormonálními změnami, zejména poklesem hladiny estrogenu.

Před menopauzou ukládají ženy obvykle více váhy v oblasti boků a stehen, mající tzv. „hruškovitý“ tvar postavy. S nástupem menopauzy a poklesem hladiny estrogenu se však tento tvar mění. Tuk se začíná hromadit v okolí břicha a vede ke vzniku „menopauzálního břicha“ nebo „meno břicha“, jak se mu občas říká. 

Meno belly

Tato změna v rozložení tělesného tuku není jen kosmetickou záležitostí, ale také tou zdravotní. U žen v menopauze může břišní tuk tvořit 15 až 20 % celkové tělesné hmotnosti. To je výrazný nárust ve srovnání s 5 až 8 % u žen před menopauzou.** Tento nárust břišního tuku může vést k vyššímu riziku zdravotních problémů, jako jsou srdeční choroby a curkovka, a proto je pro ženy v této životní etapě důležité, aby si svou váhu hlídaly. 

I když menopauza může způsobit některé nevyhnutelné změny naší váhy a tvaru těla, je stále možné převzít kontrolu nad tím, jak ovlivňuje naši postavu a naše zdraví. Nejprve však musíme pochopit, jak a proč k těmto změnám dochází!

Hormonální změny v menopauze a přibírání na váze 

Za většinou změn v menopauze stojí hormony. Jedním z nich je estrogen, který má obvykle na starosti nasměrování tukových buněk do boků a stehen. Během perimenopauzy a menopauzy se s poklesem hladiny estrogenu toto spojení přeruší a ukládání tuku se přesune do oblasti břicha. 

Estrogen ovlivňuje i další tělesné funkce, včetně střevního mikrobiomu. Výzkum naznačuje, že s poklesem hladiny estrogenu během menopauzy se může změnit rovnováha střevních bakterií. Nerovnováha ve střevech je spojena se zvýšeným ukládáním tuků, pomalejším metabolismem a inzulínovou rezistencí, což ztěžuje regulaci hmotnosti. 

Kromě toho estrogen spolupracuje s dalším hormonem: inzulínem. Nižší hladina estrogenu může mít za následek zvýšení hladiny cukru v krvi, zvýšení chuti k jídlu a pocit letargie. Když se zvýší hladina cukru v krvi, tělo uvolňuje více inzulínu, což vede k většímu ukládání kaloríí, a to i při hlídáném jídelníčku. 

Snížená hladina estrogenu může také způsobit zadržování nadbytečné vody v těle, což vede k nadýmání. Pocit těsných kalhot a plnosti není jen neuvěřitelně fyzicky nepříjemný, ale může také způsobit, že menopauzální břicho vypadá větší, než ve skutečnosti je. 

Oestrogen and testosterone levels

Před menopauzou a během ní dochází u žen k výraznému poklesu hladiny testosteronu. Testosteron, ačkoliv je obvykle spojován s muži, má zásadní význam i pro ženy, protože je zodpovědný za udržování svalové hmoty.

Svaly spalují kalorie, takže když ztrácíme svalovou hmotu v důsledku pokledu hladiny testosteronu, snižuje se také naše schopnost spalovat kalorie. Tento metabolický posun může vést k hromadění tuku, zejména v oblasti břicha. 

Hormonální změny během menopauzy jsou velmi komplexní a hluboce propojené, ale stále představují jen jeden dílek skládačky menopauzálního přibírání na váze. Přechod do perimenopauzy a menopauzy není jen fyzickou cestou. Je hluboce provázán s emocionálními a psychologickými změnami.

Tichý zápas skrývající se za menopauzálním břichem  

Psychické změny během menopauzy mohou být stejně náročné jako fyzické příznaky. Psychické zdraví možná není to první, co vás napadne, když přemýšlíte o přibírání na váze, ale hraje v něm velmi významnou roli.

Udržování zdravého životního stylu vyžaduje motivaci, energii a pozitivní myšlení. Špatná nálada a únava spojená s menopauzou však mohou ztěžovat hledání chuti ke cvičení nebo dodržení zdravého jídelníčku. Nedostatek energie může vést k vynechání cvičení, zatímco výkyvy nálad mohou vést k hledání útěchy v jídle. Postupem času se tato rozhodnutí mohou hromadit a vést k přibírání na váze.

Tato fáze života je často spojena se zvýšenou mírou stresu. Ať už je to kvůli změnám v rodině, tlaku na kariéru nebo prostě kvůli emocionální zátěži spojené s menopauzou, stres se stává stálým společníkem mnoha žen. Může narušit regulaci chuti k jídlu a vést k přejídání nebo tíhnutí ke spíše nezdravým pokrmům. Vyvolává také uvolňování stresového hormonu kortizolu. Zvýšená hladina kortizolu je spojována se zvýšeným ukládáním tuku, zejména v oblasti břicha, což dále přispívá ke vzniku „meno břicha“.

Pokud chceme podpořit své zdraví a udržet si zdravou váhu během těchto přechodných let, je důležité si uvědomit, že řešení emocionálních aspektů je stejně důležité jako zvládání fyzických příznaků. 

Hlubší dopad přibírání na váze v menopauze 

Menopauzální břicho pro mnohé symbolizuje větší změny, které se ale odehrávají v jejich nitru. Vedle tělesných změn se ženy často potýkají se ztrátou sebevědomí. V kombinaci s dalšími příznaky menopauzy mohou ženy ztratit kontakt se svou ženskostí, což může vyvolat hlubokou krizi identity.

Zatímco emocionální dopady jsou obrovské, zdravotní důsledky břišního neboli viscerálního tuku jsou stejně závažné. Nejde tady jen o to, abyste se vešli do oblíbených šatů nebo se cítili sebevědomě na pláži. Viscerální tuk obepíná životně důležité orgány, a tím může narušit jejich funkci a připravit půdu pro zdravotní komplikace. 

Onemocnění, jako je cukrovka, kardiovaskulární problémy a osteoartróza, se stanou mnohem větším rizikem. Nedávná studie zdůraznila, že i když se váha nezmění, pouhé přesunutí hmotnosti do středu těla během menopauzy zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Hromadění tuku může zvýšit pravděpodobnost srdečních onemocnění, cukrovky a dalších závažných zdravotních problémů**. 

Menopauza je cesta sebepoznání, přijetí a adaptace. Pochopíme-li dopad menopauzálního břicha, a to jak po fyzické, tak po emocionální stránce, můžeme se lépe připravit čelit této přechodné fázi se silou a sebevědomím.

Jak vyhrát bitvu s menopauzálním břichem  

Projít si menopauzou může být náročné, nicméně některé praktické strategie mohou pomoci zvládnout nadýmání, přibírání na váze a menopauzální břicho!

Osvojte si cílené cvičení 

Vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT) může být během menopauzy obzvláště účinný. Zrychluje metabolismus a spalování tuků, což pomáhá zbavit se břišního tuku. Spojte ho také se silovým tréninkem, abyste si udrželi svalovou hmotu, která s věkem přirozeně ubývá a ztěžuje regulaci hmotnosti.

HIIT

Jezte z rozvahou 

Se změnani metabolismu je nutné upravit jídelníček. Zaměřte se na celozrnné potraviny a omezte jednoduché sacharidy a cukry, které mohou tvorbu břišního tuku zhoršovat. Zařaďte potraviny bohaté na fytoestrogeny, jako jsou lněná semínka a sója, které mohou pomoci vyrovnat kolísající hladinu hormonů.

Mindful eating

Buďte aktivní během celého dne 

Sedavý způsob života, který často přichází s věkem, může vést k přibírání na váze. Jednoduché změny, jako je chůze po schodech nebo krátké rychlé procházky, mohou působit proti přirozenému zpomalení metabolismu a pomoci v boji proti tvrdohlavému břišnímu tuku.

Staying active

Ovládejte stres, ovládejte váhu 

Menopauza s sebou může přinést zvýšený stres, který může vést k nárustu hmotnosti, zejména v oblasti středu těla. Techniky, jako je meditace, hluboké dýchání a dokonce i věnování času koníčkům, mohou pomoci udržet hladinu kortizolu (stresový hormon spojený s břišním tukem) pod kontrolou.

Stress management

Udělejte ze spánku prioritu

Hormonální změny během menopauzy mohou narušit spánkový režim. Kvalitní spánek je však pro regulaci hmotnosti zásadní. Vytvořte si uklidňující rituál před spaním a v případě potřeby zvažte přírodní doplňky stravy, jako je melatonin. 

A good night's sleep

Dostatečně pijte 

Schopnost těla zadržovat vodu se s věkem a hormonálními změnami snižuje. Pití dostatečného množství vody pomáhá trávení, udržuje aktivní metabolismus a může pomoci snížit nadýmání, které je častým příznakem menopauzy.

Hydration is key

Najděte podporu a společnost 

Zapojení do podpůrných skupin nebo fitness kurzů přizpůsobených ženám v menopauze může poskytnout motivaci i pochopení. Sdílení zkušeností a strategií může tuto přechodnou fázi učinit méně skličující.

Community

Sáhněte po přírodních řešeních

Produkty obsahující přírodní výtažky, jako je červený jetel, chmel, ashwagandha a ženšen, mohou pomoci zmírnit nepříjemné účinky menopauzy, jako jsou návaly horka, nadměrné pocení a podrážděnost a snížit stres a únavu. 

Natural solutions

Horskou dráhu jménem menopauza zná i Sarah: „Moje tělo se měnilo tak, jak bych nikdy nečekala“ 

Jmenuji se Sarah a menopauza mě zasáhla velmi těžce. V mých padesáti letech se mé tělo měnilo způsobem, který jsem nečekala. Přibrala jsem, zejména v oblasti břicha, což pro mě bylo neobvyklé, protože jsem s tím nikdy předtím neměla problém. Také moje nálady byly všelijaké, zejména proto, že jsem trpěla neustálými návaly horka a nemohla jsem spát. 

Ve své kůži jsem se cítila nesvá a za změny na mém těle jsem se styděla. Stres z toho všeho vedl k hádkám s manželem a našimi dvěma dospělými dětmi. Měla jsem pocit, že ztrácím kontrolu nad svým životem. 

Jednoho dne jsem našla fórum, kde ženy diskutovaly o přírodních produktech pro zvládnutí menopauzy. Zoufale jsem hledala řešení, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet tuto sadu dvou produktů, které slibovaly úlevu. 

„Tvrdohlavý břišní tuk byl najednou pryč!“ 

Z doporučení ostatních žen na fóru jsem věděla, že musím hledat složky, jako je červený jetel a chmel, které mi pomohou s návaly horka a pocením. Všimla jsem si, že mé stravovací návyky se zhoršují vždy, když se citím zahlcená povinnostmi, takže jsem také chtěla něco, co by mi pomohlo zvládnout stres.

Jednoho dne jsem na internetu narazila na sadu Úleva při menopauze a viděla jsem, že slibuje řešení přesně těch problémů, se kterými jsem se potýkala. Navíc využívá přesně ty přírodní složky, které jsem hledala. Co mě opravdu přesvědčilo, bylo to, že svá tvrzení podložili studiemi. 

Ukázalo se, že jsem se rozhodla správně! Rychle jsem si všimla, že se mé příznaky zmírnily. Návaly horka ustoupily, moje nálada se začala stabilizovat a konečně jsem se vyspala. To vše bez jakýchkoliv negativních účinků!

Během několika následujících měsíců jsem si všimla také něčeho jiného – hubla jsem. Protože jsem měla stabilnější chuť k jídlu a více energie na procházky, tvrdohlavý tuk z břicha najednou mizel! Celkově jsem s pomocí těchto produktů zhubla 4* kg.

Kromě změn na mém těle se však změnil i můj pohled na život. Začala jsem se cítit víc sama sebou, převzala jsem opět kontrolu a můj vztah s rodinou se výrazně zlepšil. Jsem opravdu ráda, že jsem toho řešení objevila!

Sada Úleva při menopauze – dvojí obrana proti potížím během menopauzy  

Sada Úleva při menopauze je dokonalým řešením na přírodní bázi pro ženy, které se potýkají s problémy spojenými s menopauzou. Tato sada je speciálně navržena tak, aby pomohla zvládnout příznaky menopauzy a podpořila v tomto období hubnutí, a to i s ohledem na menopauzální břicho. 

Toto řešení se skládá ze dvou produktů, které společně řeší mnohostranný problém menopauzy.

AdrenaLux obsahuje ashwagandhu, ženšen, vitamín B5, hořčík a černý pepř. Tento přípravek byl navržen tak, aby pomáhal snižovat stres, zlepšoval spánek a podporoval hubnutí. Podle několika studií může patentovaný extrakt z ashwagandhy Sensoril® pomoci snížit stres až o 62,2* % za pouhých 60 dní. Rovněž zlepšuje spánek o 67* % a zajišťuje 2*x lepší soustředění. 

Graph 1

M-Pause – s chmelem, kořenem čekanky a červeným jetelem – se zaměřuje na další příznaky menopauzy, jako je přibírání na váze, návaly horka, výkyvy nálad a poruchy spánku. Patentovaný extrakt z chmele, Lifenol®, významně snižuje menopauzální potíže, zajišťuje 4*násobné snížení návalů horka během pouhých 6 týdnů a 2*násobné snížení nočního pocení po 2 měsících. 

Graph 2

Tento dvojí přístup zajišťuje, že se nezaměřujeme pouze na jeden aspekt menopauzy, ale řešíme ji jako celek, včetně všech příznaků, které vedou k přibírání na váze a menopauzálnímu břichu!

Sada Úleva při menopauze není jen pouhým doplňkem stravy, ale komplexním přístupem ke zvládnutí menopauzy. Je přirozená, bezpečná a navržena tak, aby spolupracovala s vaším tělem a pomohla vám projít touto životní etapou s jistotou a lehkostí.

Získejte exkluzivní slevu na sadu Úleva při menopauze! 

Pouze po omezenou dobu nabízíme speciální slevu na toto fantastické duo produktů, které vám pomohou zpříjemnit období menopauzy, zmírnit noční pocení a návaly horka, zmírnit podrážděnost a výkyvy nálad a mnoho dalšího!

Jsme si účinností sady Úleva při menopauze tak jisti, že nabízíme 30denní záruku vrácení peněz!

Pospěště si, zásoby jsou omezené a tato sada mizí z našich regálů!

*Upozornění: Účinky produktu se mohou u jednotlivých osob lišit a mohou se lišit od účinků popsaných na webových stránkách. Naše výrobky nejsou určeny k prevenci, léčbě nebo vyléčení jakéhokoli onemocnění nebo závažné nemoci. Důležité je udržovat vyváženou stravu a zdravý životní styl.  

** Zdroje: 

Kodoth, Varna et al. “Adverse Changes in Body Composition During the Menopausal Transition and Relation to Cardiovascular Risk: A Contemporary Review.” Women’s health reports (New Rochelle, N.Y.) vol. 3,1 573-581. 13 Jun. 2022, doi:10.1089/whr.2021.0119 

Fenton, Anna. “Weight, Shape, and Body Composition Changes at Menopause.” Journal of mid-life health vol. 12,3 (2021): 187-192. doi:10.4103/jmh.jmh_123_21 

Heyerick, Arne, et al. “A First Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study on the Use of a Standardised Hop Extract to Alleviate Menopausal Discomforts.” Maturitas, vol. 54, no. 2, 2006, pp. 164–175., https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(05)00282-3/fulltext 

Auddy, Biswajit & Hazra, Jayram & Mitra, Achintya & Abedon, Bruce & Ghosal, Shibnath. (2008). A Standardised Withania Somnifera Extract Significantly Reduces Stress-Related Parameters in Chronically Stressed Humans: A Double-Blind, Randomised, Placebo-Controlled Study. Journal of American Nutraceutical Association. 11. 50  

Produkty pro vás

HUBNUTÍ / HORMONÁLNÍ ROVNOVÁHA
-46%
Speciální cena 758 Kč Běžná cena 1 414 Kč
Zobrazit produkt