Co je to menopauza?

Menopauza, z řeckých slov „men“ a „pausis“, což znamená „měsíční“ a „konec“, znamená přirozené ukončení měsíčního menstruačního cyklu ženy, konkrétně když jste bez menstruace 12 po sobě jdoucích měsíců. Je to normální životní fáze, kterou projdou všechny ženy po perimenopauze, období, kdy menstruace postupně ustává v důsledku snížené aktivity vaječníků.

Navzdory zdánlivě jednoduché povaze není menopauza jednodenní událostí, ale přechodem, který trvá měsíce nebo roky. Tento přechod zahrnuje různ= fyzické a psychické příznaky, které mohou přetrvávat i několik let po ukončení menstruace.

Menopauza sice není nemoc, ale může výrazně ovlivnit život. Zásadní je podniknout proaktivní kroky, protože příznaky mohou vést 10 % žen k odchodu ze zaměstnání, přičemž dokonce každá čtvrtá žena uvažuje o podání výpovědi. Zkušenosti každé ženy jsou jedinečné, a proto neexistuje univerzální řešení. Informovanost o nejnovějších výzkumech vám však pomůže porozumět problémům menopauzy, vyrovnat se s nimi a vyhledat praktickou pomoc.

Menopause

V jakém věku začíná menopauza?

K menopauze obvykle dochází mezi 45. a 55. rokem života. U 5 % žen nastává až po 55. roce života (pozdní menopauza) a u 1 ze 100 žen nastává předčasná menopauza před 40. rokem života.

Předčasná menopauza nastává, když menstruace ustane před 45. rokem věku, což může být způsobeno různými faktory, včetně léčby rakoviny, hysterektomie, některých autoimunitních onemocnění, infekcí nebo přirozených příčin.

Předpovědět přesně nástup menopauzy je náročné, ale výzkum naznačuje několik faktorů, které jej mohou ovlivnit:

  • Rodinná anamnéza: časná i pozdní menopauza je vyskytuje v rodině.
  • Začátek menstruace: zahájení menstruace v mladém věku je spojeno s předčasnou menopauzou.
  • Počet dětí: narození tří dětí je spojeno s pozdějším nástupem menopauzy, zatímco bezdětnost je spojena s jejím dřívejším nástupem.
  • Váha: u žen s nadváhou a obezitou je o 50 % vyšší riziko pozdní menopauzy, zatímco u žen s podváhou je pravděpodobnější, že se u nich menopauza dostaví dříve.
  • Kouření: četné studie ukazují, že u kuřaček nastává menopauza dříve než u nekuřaček.

Výzkum také naznačuje, že u žen afrického, asijského nebo latinskoamerického původu je obecně větší pravděpodobnost, že menopauza začne dříve a že se u nich prodlouží doba přechodu do menopauzy s potenciálně závažnějšími příznaky.

Jak poznáte, že jste v menopauze?

Menopauzu poznáte podle toho, že pociťujete její příznaky a že od poslední menstruace uplynulo 12 po sobě jdoucích měsíců. Tato 12měsíční fáze bez menstruace potvrzuje přechod do menopauzy. Mezi příznaky mohou patřit návaly horka, noční pocení, změny nálad a další příznaky spojené s hormonálními změnami.

Pokud si nejste jistá nebo pociťujete potíže, lékař vám může vaše tušení potvrdit a zároveň vám poradit.

Co se děje s vašimi hormony před menopauzou a během ní?

S blížící se menopauzou se zpomaluje činnost vaječníků a snižuje se produkce hormonů. jako je estrogen, progesteron a testosteron. Tyto hormony ovlivňují nejen váš reproduknční cyklus, ale také spánek, hmotnost, hladinu energie, regulaci teploty, kůži, měkké tkáně a náladu. Kolísající hladina testosteronu může ovlivnit vaši sexuální touhu.

Abyste v tomto období lépe porozuměla svým hormonům, může vám pomoci test na folikulostimulační hormon (FSH). Ačkoli jediný test FSH nemusí definivně potvrdit menopauzu, trvale zvýšené hladiny kolem 30 IU/l spolu s absencí menstruace po dobu 12 měsíců pravděpodobně ukazují na menopauzu.

Jaké jsou příznaky menopauzy

Příznaky menopauzy jsou z velké části způsobeny nižší hladinou estrogenu, což ovlivňuje jak fyzické, tak psychické aspekty. Například problémy se spánkem, které jsou v menopauze časté, mohou vést k nízké energii, snížené motivaci a změnám nálady. Vzájemně propojené příznaky mohou přispívat k řadě problémů, jako je úzkost a stres.

Přibližně 75 % žen pociťuje příznaky menopauzy, z toho čtvrtina z nich se potýká se závažnými příznaky. Vzhledem k tomu, že u některých z nich mohou trvat přibližně 7 až 15 let, je zásadní tyto příznaky rozpoznat, pochopit a najít způsoby, jak je zmírnit, přičemž je třeba si uvědomit, že každá žena má jiné zkušenosti, pokud jde o délku, závažnost a konkrétní příznaky.

Tady je 9 nejčastějších příznaků menopauzy:

  1. Problémy se spánkem: stres, špatná nálada, úzkost a deprese mohou narušovat spánek, často doprovázené nočním pocením.
  2. Přibírání na váze: hormonální změny v menopauze mohou vést k průměrnému přírůstku hmotnosti kolem 2 kg a ke změně rozložení tuku, často v oblasti středu těla, označované jako „meno bříško“.
  3. Nízká hladina energie: snižující se hladiny hormonů přispívají k únavě a vyčerpání, které jsou umocněny problémy se spánkem, stresem, výkyvy nálad a špatnou náladou.
  4. Bolesti kloubů: snížená hladina estrogenu ovlivňuje hustotu kostí a kloubů, což vede ke ztuhlosti, bolesti a svalovým bolestem.
  5. Noční pocení: souvisí s problémy s regulací teploty. Noční pocení a návaly horka by měly být konzultovány s praktickým lékařem, aby vyloučil nemenopauzální příčiny.
  6. Mozková mlha: zapomnětlivost, zmatenost a potíže s uchováváním informací během perimenopauzy a menopauzy, což ovlivňuje kognitivní funkce.
  7. Stres a úzkost: výkyvy nálad, úzkost, depresivní příznaky, hněv a potíže se soustředěním jsou běžné a často náročnější než fyzické příznaky.
  8. Špatná nálada: snižující se hladina estrogenu může mít za následek neustále špatnou náladu a ztrátu zájmu o příjemné činnosti, doprovázené únavou.
  9. Potíže se soustředěním: snížená hladina hormonů může nenápadně ovlivnit soustředění, k čemuž se přidávají poruchy spánku, takže je obtížnější soustředit se v práci nebo doma. 

Menopause symptoms

Největší příznaky menopauzy se však často týkají vaginální oblasti, včetně vaginální suchosti a nepříjemných pocitů při sexu. Snížená hladina estrogenu ovlivňuje urogenitální tkáně, což vede k urogenitální atrofii v oblasti pochvy, vulvy, močového měchýře a močové trubice. Tato atrofie způsobuje ztenčení a suchost tkání, což vede k vulvální nebo vaginální suchosti, bolestivosti a podráždění. Tyto příznaky, zejména bolestivý sex a problémy související s močovým měchýřem, mohou na rozdíl od jiných příznaků menopauzy přetrvávat.

Nižší hladina estrogenu navíc přispívá k nízkému libidu, což snižuje touhu po intimitě a sexu.

Identifikujte své specifické spouštěče, které zhoršují příznaky menopauzy

Zásadní je pochopit, které faktory příznaky zhoršují. Mezi hlavní spouštěče, které mohou u mnoha žen zesílit příznaky menopauzy, patří:

  • stres v práci;
  • stresová událost;
  • alkohol;
  • cukr;
  • kofein;
  • tučné jídlo;
  • horko;
  • kořeněné jídlo;
  • chladné počasí a
  • změny v jídelníčku.

Vzhledem k různým dopadům menopauzy je nezbytné prozkoumat různé možnosti léčby. Seznámení se s dostupnými možnostmi vám umožní činit informovaná rozhodnutí a vybaví vás praktickými nástroji, které vám usnadní orientovat se v menopauze.

Jak zvládat příznaky menopauzy

Průchod menopauzou může být pro každou ženu jedinečnou cestou, protože se liší příznaky, délkou trvání i intenzitou. I když menopauza přináší přirozené změny hormonálních hladin, neznamená to, že musíte její příznaky snášet bez pomoci.

Zvládání příznaků menopauzy zahrnuje kombinaci porozumění, sebeuvědomění a informovaného rozhodování. Existují různé přístupy, které pomáhají zmírnit problémy spojené s menopauzou, od úpravy životního stylu a zvládání stresu až po lékařské zákroky a hledání emocionální podpory.

Na této cestě se znalosti stávají mocným nástrojem, který ženám umožňuje činit informovaná rozhodnutí přizpůsobená jejich individuálním potřebám. Níže uvádíme několik strategií a poznatků o tom, jak účinně zvládat příznaky menopauzy, které ženám umožní přijmout tuto fázi s vytrvalostí a pohodou.

You're not alone

Léčebné postupy

Základní léčbou menopauzy je hormonální substituční terapie (HRT), která je považována za statisticky nejúčinnější pro zmírnění příznaků u zdravých žen. HRT, kterou vám předepíše praktický lékař nebo je k dispozici v lékárnách jako vaginální estrogen, doplňuje nedostatek hormonů estrogenu a progesteronu.

Dodává se v různých formách, jako jsou tablety, náplasti, gely, implantáty, krémy nebo pesary. Probrat rizika a přínosy se svým praktickým lékařem je pro určení, zda je pro vás HRT tou správnou volbou, zásadní, zejména pokud potřebujete diagnostikovat menopauzu, zvažujete HRT, potýkáte se s problémy při stávající léčbě nebo chcete porozumět jejímu bezpečnému trvání.

Cvičení

Pravidelné cvičení hraje zásadní roli při zvládání příznaků menopauzy. Zvyšuje hladinu endorfinů, zmírňuje úzkost a depresi, udržuje fyzickou kondici a podporuje zdravou hmotnost.

Cvičení posiluje svalovou hmotu, chrání kosti, zvyšuje pružnost, snižuje riziko srdečních onemocnění, zlepšuje spánek a může dokonce snížit intenzitu návalů horka. Kromě toho zvyšuje průtok krve mozkem, pomáhá snižovat mozkovou mlhu a bylo prokázáno, že zlepšuje sebevědomí a kvalitu života žen po menopauze.

Strava a životní styl

Vyvážená strava bohatá na živiny, vitamíny a minerály významně ovlivňuje hladinu energie a duševní zdraví během menopauzy. Omezení potravin, které vyvolávají letargii, a zařazení většího množství bílkovin a vlákniny může mít skutečný vliv na udržení celkové pohody.

Přírodní doplňky

Doplňky obsahující přírodní fytoestrogeny, které v těle napodobují estrogen, mohou pomoci vyrovnat hormony během menopauzy. M-Pause, náš zcela přírodní doplněk stravy bez hormonů, nabízí jemnou, ale účinnou podporu přizpůsobenou vaší jedinečné cestě menopauzou.

M-Pause je přizpůsoben pro perimenopauzu i menopauzu a využívá sílu fytoestrogenů získaných z výtažků chmele a červeného jetele. Tyto rostlinné sloučeniny účinně vyrovnávají hladinu estrogenu a řeší potíže běžně spojené s touto životní etapou.

Pozoruhodné je, že studie potvrdily 4*násobné snížení návalů horka a 2*násobné snížení nočního pocení během pouhých šesti týdnů* po zařazení M-Pause do každodenní rutiny.

Vytváření pozitivních návyků

Zavedení malých každodenních změn může vést k trvalým výsledkům v období menopauzy. Kognitivně-behaviorální terapeutická cvičení, meditace s řízenými představami pro lepší spánek, pánevní trénink pro citlivý močový měchýř a hluboká dechová cvičení proti stresu a úzkosti mohou přispět k celkové pohodě.

Zamyslete se nad pozitivy

Zjištění, že procházíte menopauzou, přináší směsici emocí. Stojí však za to zamyslet se nad možnými přínosy, včetně: 

  • Žádná další menstruace: oproštění se od obav z neočekávané menstruace během svátků nebo důležitých událostí, žádné další výdaje za hygienické potřeby a úleva od PMS, menstruačních bolestí a menstruačních bolestí hlavy. Navíc můžete opět s důvěrou nosit bílé kalhoty.
  • Žádná další antikoncepce: po menopauze (obvykle dva roky po poslední menstruaci) nebo po dosažení věku 55 let můžete antikoncepci bezpečně vysadit bez obav z těhotenství.
  • Čas na sebereflexi: menopauza je příležitostí k přehodnocení života a zaměření se na osobní přání a potřeby po padesátce a později. Pokles oxytocinu, který je často spojován s péčí, může umožnit více času na péči o sebe, což některé ženy popisují jako osvobozující.
  • Zaměření na zdraví a návyky: menopauza přiměje mnoho žen k přehodnocení svých zdravotních návyků, často k zařazení cvičení a přehodnocení stravy a životního stylu. Vzhledem k tomu, že menopauza zvyšuje riziko onemocnění, jako je osteoporóza a srdeční choroby, může pravidelné cvičení a zdravější strava pomoci tato rizika zmírnit.
  • Větší optimismus: díky desítkám let životních zkušeností mají ženy po čtyřicítce a padesátce obvykle větší sebevědomí a sebedůvěru, aby mohly prosazovat svá přání a sdělovat své potřeby. Po zvládnutí příznaků menopauzy se často dostaví pocit klidu a zlepšení temperamentu. Výzkumy také ukazují, že úroveň optimismu má tendenci dosahovat vrcholu v polovině padesátých let.

*Upozornění: účinky produktu se mohou u jednotlivých osob lišit a mohou se lišit od účinků popsaných na webových stránkách. Naše výrobky nejsou určeny k prevenci, léčbě nebo vyléčení jakéhokoli onemocnění nebo závažné nemoci. Důležité je udržovat vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Produkty pro vás

Mohlo by vás zajímat