Dieta a recepty, které pomáhají vyrovnat recepty v menopauze

Dodržovat vyváženou a výživnou stravu je důležité v každé fázi života, ale v perimenopauze a menopauze to platí dvojnásob. Pečlivě zvolená strava může pomoci vyrovnat a regulovat hormony a zmírnit nežádoucí příznaky, jako jsou návaly horka a mozková mlha. Výběr správných živin navíc může snížit riziko vzniku onemocnění, jako je osteoporóza a srdeční choroby. Podívejme se, které potraviny by měly být zařazeny do jídelníčku pro hormonální rovnováhu pro zmírnění příznaků menopauzy. 

Healthy diet

Potraviny, které byste měli jíst pro hormonální rovnováhu v menopauze 

Bílkoviny

Do svých smoothies a jiných džusů přídávejte vejce, libové maso, ryby, ořechy, lušteniny nebo protein v prášku.

Bílkoviny pomáhají kompenzovat úbytek svalové hmoty a pevnosti kostí v důsledku poklesu estrogenu během menopauzy. Bílkoviny jsou velmi syté, což je skvělá prevence přejídání a přibírání na váze, což je během menopauzy běžný jev. Přidání dostatečného množství bílkovin do jídelníčku může také přispět ke stabilizaci hladiny cukru v krvi a zlepšení nálady.

Mléčné výrobky

Zařaďte do svého jídelníčku mléko, sýr a jogurt.

Tyto potraviny poskytují základní živiny, jako je vápník, hořčík a vitaminy D a K, které podporují zdraví kostí. Výzkum také naznačuje, že potraviny bohaté na aminokyselinu glycin (která se nachází v mléce a sýrech) mohou zlepšit kvalitu spánku žen v perimenopauze a menopauze. 

Ovoce a zelenina

Dávejte přednost zelené listové zelenině, jako je brokolice a kapusta, a ovoci, jako jsou jablka, hroznové víno, bobulovité ovoce, třešně a granátová jablka.

Tyto potraviny jsou plné vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů a podporují celkové zdraví a regulaci hmotnosti. Ženy, které konzumují více ovoce a zeleniny, mají menší pravděpodobnost výskytu příznaků menopauzy. 

Zdravé tuky 

Zařaďte omega-3 mastné kyseliny ze zdrojů, jako je olivový olej, avokádo, tučné ryby, vlašské ořechy, dýňová semínka, chia semínka nebo lněné semínko. 

Zvýšená konzumace omega-3 snižuje příznaky menopauzy, včetně snížení frekvence návalů horka, zmírnění vaginální suchosti, úlevy od bolesti kloubů a zlepšení špatné nálady. Navíc mají omega-3 mastné kyseliny pozitivní vliv na zdraví mozku, protože podporují jeho prokrvení, což přispívá ke zlepšení paměti. 

Celozrnné produkty 

Zařaďte do svého jídelníčku hnědou rýži, celozrnné pečivo, oves, pšenici bulgur a quinou. 

Celozrnné potraviny zvyšují příjem vlákniny a snižují riziko srdečních onemocnění. Konzumace celozrnných výrobků alespoň třikrát týdně je spojena s nižším rizikem zvýšeného krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Kromě toho celá zrna jako zdroj vlákniny přispívají ke zdravému střevnímu mikrobiomu. 

Prebiotika a probiotika 

Zahrnuje cibuli, česnek, pórek, jogurt, kváskový chléb, kimči a kysané zelí. 

Zdravý střevní mikrobiom hraje klíčovou roli v regulaci estrogenu. Zdraví střev mohou ovlivnit různé faktory životního stylu, jako je stres, nedostatečný spánek, nadměrná konzumace alkoholu a další. Pro podporu zdravého střevního prostředí je však zásadní to, co jíte. Prebiotické potraviny vyživují zdravé střevní bakterie, zatímco probiotika zlepšují zdraví střev a mohou pomáhat při regulaci chuti k jídlu. 

Fytoestrogeny

Jezte celozrnné potraviny, ovoce, zeleninu, semena, sóju a sójové výrobky. 

Fytoestrogeny jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny rostlinného původu, které mohou napodobovat účinky endogenního estrogenu – estrogenu produkovaného vaším tělem. Konzumace tří až čtyř porcí těchto fytoestrogenů rostlinného původu denně může přispět k regulaci hormonů a zmírnit nežádoucí příznaky menopauzy. 

Mezi nejbohatší zdroje patří košťálová zelenina, jako je brokolice, zelí, růžičková kapusta a kapusta. 

Doplňky stravy bez hormonů pro hormonální rovnováhu během menopauzy

Dostatečný přísun živin, zejména fytoestrogenů, z potravy během menopauzy může být těžký. Tyto sloučeniny jsou klíčové pro vyrovnání hormonů, a právě v tomto případě může doplněk stravy situaci usnadnit. 

Pokud hledáte přirozený způsob, jak vyrovnat hormony a zmírnit příznaky menopauzy, zvažte M-Pause, revoluční doplněk, který nabízí úlevu bez použití hormonů. 

M-Pause, který je ideální pro perimenopauzu a menopauzu, obsahuje fytoestrogeny z chmele a výtažky z červeného jetele. Tyto rostlinné sloučeniny účinně vyrovnávají hladinu estrogenu a řeší nepříjemné pocity, které ženy často pociťují. Studie potvrdily pozoruhodné 4x snížení návalů horka a 2x snížení nočního pocení během pouhých 6* týdnů užívání přípravku M-Pause. 

Potraviny, kterým se v menopauze vyhnout

Alkohol: alkohol může ve skutečnosti zvýšit intenzitu a četnost návalů horka, narušit spánek a ovlivnit zdraví střev. Obecně platí, že ženy v perimenopauze a menopauze snášejí účinky alkoholu hůře 

Kofein: může vyvolat úzkost, únavu a nespavost v důsledku zvýšené hladiny kortizolu. Mnoho žen uvádí znatelný vliv kofeinu na perimenopauzální příznaky. 

Tučná jídla: vysoký obsah transmastných kyselin může negativně ovlivnit hladinu serotoninu, což přispívá ke špatné náladě, depresím a problémům s pamětí. 

Sladká jídla: mohou způsobit prudké zvýšení hladiny cukru v krvi a její pokles, což ovlivňuje hladinu energie a spánek. Vysoký příjem cukru je spojen se špatným spánkem a neklidem. 

Cyklování semen pro hormonální rovnováhu

Novým trendem pro podporu hormonální rovnováhy během menopauzy je cyklování nebo střídání semínek. Předpokládá se, že konzumace určitých semínek během různých fází menstruačního cyklu reguluje hladiny estrogenu a progesteronu. 

Jak to tedy funguje? 

  1. Během počáteční fáze menstruačního cyklu, tzv. folikulární fáze, můžete zvýšit hladinu estrogenu každodenní konzumací lžíce dýňových a lněných semínek. 
  2. Když vstoupíte do luteální fáze, obvykle kolem 12.-14. dne (od okamžiku ovulace), můžete podpořit hladinu progesteronu každodenní konzumací jedné polévkové lžíce sezamových a slunečnicových semínek. 

V současné době existuje jen málo vědeckých důkazů, které by tuto teorii potvrzovaly, ale mnoho žen uvádí pozitivní zkušenosti s cyklováním semen a zdůrazňuje výživové bohatství semen, která slouží jako kompaktní zásobárna vitamínů, minerálů, fytoestrogenů a srdci prospěšných omega-3 mastných kyselin. Můžete je jednoduše přidávat do jídla během dne nebo je smíchat s jogurtem. 

Pět základních receptů pro vyrovnání hormonů během menopauzy 

Recipes

Shake pro zdravé hormony

  • Použijte jednu odměrku oblíbeného proteinu v prášku.
  • Pro lepší chuť přidejte hrst lesních plodů nebo citrusů.
  • Přidejte hrst listové zeleniny, která vám dodá další živiny.
  • Přilijte své oblíbené rostlinné mléko nebo vodu.
  • Přidejte chia, mletá lněná semínka nebo ořechy.
  • Vše vložte do mixéru a dobře rozmixujte.

Duhový salát

  • Vyberte si dva základní druhy salátových listů: špenát, řeřichu, rukolu atd.
  • Přidejte oblíbenou bílkovinu, například rybu, drůbež nebo fazole (můžete přidat i sýr).
  • Přidejte další zeleninu podle chuti.
  • Pro získání fytoestrogenů můžete přidat semínka granátového jablka nebo brusinky.
  • Na zálivku můžete použít zdravý olej, například olivový, a salát můžete posypat semínky nebo ořechy.

Stir fry

  • Vyberte 3 až 4 druhy zeleniny, které jsou rychle hotové, například mrkev, jarní cibulku, houby, špenát nebo kapustu. 
  • Vyberte si bílkovinu, jako je kuřecí maso, tofu, hovězí nebo vepřové maso.
  • Vše připravujte na tuku, který je zdravý pro hormony, například na olivovém oleji. 
  • Přidejte fytoestrogeny, například sójovou omáčku. 
  • Navrch posypte čerstvými bylinkami. 

Wrap

  • Připravte si tortillu (doporučujeme celozrnnou).
  • Vyberte si zeleninu, například římský salát, rukolu nebo kapustu.
  • Přidejte fytoestrogenní složku, například mladou sóju edamame nebo avokádo.
  • Přidejte bílkoviny, například tofu, kuřecí maso, sýr halloumi nebo fazole.
  • Přidejte zdravé tuky, například kapku olivového oleje.
  • Posypte ořechy nebo semínky.

Polévka s brokolicí a chřestem

  • Uvařte 100 g fialové klíčící brokolice, dokud nebude mírně tuhá.
  • Současně rychle osmahněte 100 g chřestu.
  • V mixéru smíchejte brokolici, asi 50 ml vody z vaření a osmažený chřest. 
  • Přidejte 100 ml hustého kokosového mléka.
  • Podle chuti okořeňte.
  • Tip: do receptu můžete přidat více zeleniny bohaté na fytoestrogeny.

Produkty pro vás

Mohlo by vás zajímat