Co ženám v zimě nejvíce chybí

Zde je šokující fakt: 86 % Evropanů nekonzumuje doporučených 5 porcí ovoce nebo zeleniny každý den. To je problematické zejména v chladných měsících, kdy naše tělo potřebuje ještě větší podporu...

image

Upřímně řečeno, rychlý životní styl, který všichni žijeme, způsobuje, že je neuvěřitelně těžké sníst svých „5 denně” i několikrát týdně, natož každý den. Vyvážená strava vyžaduje odhodlání, čas, peníze a mnoho úsilí. A i to často znamená, že svému tělu dodáte jen minimum toho, co potřebuje k udržení optimálního zdraví a pohody.

Proč je pro ženy těžší přijímat dostatek vitamínů?

Časté diety, vynechávání jídel, nepravidelný spánek, stres, sezónní změny, hormonální výkyvy v těle a menstruační cykly – to vše přispívá k odlišným výživovým potřebám žen.

Pro mnohé ženy, které se snaží skloubit kariéru, rodinu, povinnosti, pochůzky, domácí práce a každodenní aktivity, je mimořádně obtížné dodržovat vyváženou stravu.

A navíc je velmi obtížné získat všechny živiny a vitamíny z potravy v dostatečném množství – některé, jako například vitamin D, vitamin K a omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jsou v přirozených zdrojích potravy přítomny v extrémně nízkém množství, přičemž živiny, které konzumujeme spolu s nimi, mohou také bránit jejich vstřebávání.

Běžné živiny, kterých ženy nemají dostatek

I když je suboptimální příjem vitaminů a minerálů běžný u obou pohlaví, ženy mají tendenci postrádat následující látky:

  • Vitamin D3 – až 70 % evropské populace má jeho nízkou hladinu.
  • Nerovnováha omega 3 a omega 6 – konzumujeme příliš mnoho omega 6 a málo omega 3, takže více než 95 % dospělých má suboptimální hladinu omega 3.
  • Železo – ženy jsou náchylnější na nedostatek železa v důsledku menstruace, těhotenství a kojení.
  • Vitamin B12 – přibližně 20 % populace, zejména vegetariáni a vegani, má suboptimální hladinu vitamínu B12.
  • Vitamin E – přibližně 20 % Evropanů nekonzumuje dostatek vitaminu E.
  • Biotin – 38 % žen, které trpí vypadávaním vlasů, má nedostatek biotinu.
  • Vitamin K2 – až 31% dospelých má nedostatek vitaminu K.
  • Foláty – více než 50 % populace nedokáže plně metabolizovat foláty do jejich bioaktivní formy.

Všechny tyto problémy se mohou objevit během celého roku, avšak mnohé z nich jsou častější v zimním období, což je způsobeno tím, že trávíme méně času na slunci, jíme méně čerstvých produktů a méně pestrou a vyváženou stravu.

Jak si všimnete, že nemáte dostatek mikroživin?

Mnoha ženám chybí několik živin najednou, což může vést k různým příznakům, které jsou často zanedbávány a považovány za  „normální” součást moderního života plného stresu a vysokého tempa.

Únava a svalová slabost

Dva z nejčastějších příznaků, že vám možná chybí některé živiny, jsou svalová slabost a únava. Možná nejste unaveni jen z nedostatečného spánku, příliš tvrdé práce nebo příliš velkého náporu.

Pokud se zdá, že únava se nezlepšuje ani poté, co si odpočinete a načerpáte nové síly, může to být způsobeno tím, že máte nízkou hladinu vitamínu D, železa, vitamínu B12 a dokonce i kyseliny listové.

Oslabená imunita

Přestože oslabení imunitního systému je v chladných měsících mimořádně časté, a to v důsledku příliš dlouhého pobytu v interiéru, který nás nejen vystavuje infekcím, ale může vést i k nedostatku vitamínu D, oslabení imunitního systému mohou způsobit i jiné výživové deficity.

Nedostatek železa, vitamínu B12, kyseliny listové a vitaminu E může také vést k méně aktivnímu imunitnímu systému, který se nedokáže bránit infekcím a je náchylnější na nachlazení a viry. V zimě je ještě obtížnější konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu, takže nedostatek vitamínů a minerálů je ještě častější než po zbytek roku.

Mozková mlha

Zapomnětlivost a nízká koncentrace nejsou jen něčím, co byste měli vyloučit jako důsledek vašeho vysoce stresového životního stylu. Často se tyto příznaky dají zlepšit dostatečným příjmem DHA (omega 3 mastné kyseliny), železa, biotinu, vitaminu B12 a kyseliny listové.

Vypadávání vlasů, lámavé nehty a kožní problémy

I když ne všechny problémy s vypadáváním vlasů, nehtů a pokožky jsou způsobeny nedostatkem výživy, přibližně u 38 % žen, u kterých dochází k vypadávání vlasů, se prokázal nedostatek biotinu.

Zdraví krve, buněk, kostí a srdce

Anémie je stále nejrozšířenějším nedostatkem výživy na světě a nejčastěji se vyskytuje u žen, nejčastěji v důsledku nedostatku železa, ale vitamin B12 a foláty mohou být prospěšné i v boji proti anémii.

Kosti ztrácejí svou pevnost častěji u stárnoucích žen než u mužů a konzumace přiměřeného množství vitaminu D3 a vitaminu K2 během celého života může pomoci udržet vaše kosti silné. Tytéž dva vitamíny chrání i vaše srdce.

Jaký je nejlepší způsob, jak se vyhnout nízké hladině vitamínů a minerálů?

Nyní máte všechny informace, které potřebujete, abyste zjistili, zda potřebujete další pomoc. Můžete:

  • se pokusit konzumovat více potravin, které jsou bohaté na určité živiny, a

  • vybrat si doplňky stravy, které obsahují jejich doporučené denní množství a jsou jednoduchým a udržitelným způsobem, jak zajistit jejich každodenní spotřebu.

Jelikož však ne každý nedostatek živin se projevuje zjevnými příznaky a ne všechny doplňky jsou stejné, nemusí to být nejlepší řešení.

Místo toho, abyste každý den konzumovali spousty různých kapslí, vyvažovali doporučené denní množství, snažili se zjistit nejlepší čas a způsob jejich požití k zajištění maximální absorpce a během jejich užívání zažívali různé druhy nepříjemných pocitů a chutí (od rybí pachuti až po chuť železa a pálení žáhy ), zvolte si řešení typu „vše v 1 kapsli”.

AVENOBO Lady multivitamin je jedinečná multivitamínová kapsle typu „vše v jednom”

AVENOBO Lady Multivitamin pokrývá nejdůležitější mikronutriční potřeby žen s nejlepšími možnými vitamíny a minerály v jejich bioaktivních a biologicky dostupných formách. Avenobo má unikátní řešení „kapsle v kapsli”, které umožňuje přijímat pevné i tekuté živiny současně, bez jejich míchání nebo ovlivnění jejich stability či účinnosti. Tím se odlišují od ostatních, protože míra vstřebávání je vyšší než u multivitaminových doplňků, které obvykle na trhu najdete.

Vnější kapsle obsahuje tekuté živiny – omega 3 (293 mg DHA) s ultračistým rybím olejem a 20 mikrogramů vitaminu D3 – zatímco vnitřní kapsle je naplněna pevnými složkami (železo, vitamin B12, kyselina listová (folát), biotin a vitamín E) dodávanými v inteligentních tabletách s prodlouženým uvolňováním, které se mohou postupně uvolňovat v tenkém střevě, kde je vstřebávání živin nejoptimálnější.

Pro vás to znamená zjednodušení každodenního užívání základních doplňků stravy a pro vaše tělo to znamená, že může tyto živiny absorbovat a využívat co nejefektivněji.

Přestože náš imunitní systém potřebuje podporu multivitaminů zejména v chladnějších měsících, kapsle AVENOBO Lady Multivitamin můžete užívat během celého roku.