Cukr jako skryté nebezpečí

Světová zdravotnická organizace (WHO) říká, že cukr představuje asi 20 % naší denní stravy, ačkoli lékaři doporučují množství odpovídající pouze 5 % stravy. Kvůli této vysoké spotřebě cukru každým rokem přibývá nových případů lidí diagnostikovaných s cukrovkou.

image

Co říkají studie?

Nedávná studie publikovaná v časopise Cancer Research od vědců z Texaské univerzity ukazuje, že vysoká spotřeba cukru může zvýšit riziko rakoviny prsu. Výzkumníci provedli několik studií na laboratorních myších, které dostaly fruktózu a sacharózu v různých množstvích. Po pouhých šesti měsících výzkumu bylo zjištěno, že u myší, které měly ve stravě nejvyšší množství cukru, se vyvinuly rakovinové nádory, které se rozšířily do plic.

Vědci dospěli k závěru, že cukr plní úlohu těla při napájení zánětlivých cest a spouštění zhoubných nádorů. "Naše studie ukázaly, že především fruktóza ze stolního cukru a kukuřičného sirupu, který je v naší stravě hojně zastoupen, je zodpovědný za plicní metastázu a vývoj rakovinných nádorů prsu," uzavřel studie autor Lorenzo Cohen, profesor z Texaské univerzity.

Skupina francouzských vědců pak dospěla k závěru, že cukr může způsobovat větší závislost než kokain. Provedli experiment na myších. Myším byl poprvé podáván kokain, k němuž si rozvinuly závislost. Poté jim byl nasazen i cukr. Následně, když byl kokain i cukr vysazeny, závislost na sladkém převažovala nad drogovou závislostí v podobě kokainu.

Jaké máme alternativy?

Pokud si stále myslíte, že život bez sladké chuti nemá snadnou a zdravou alternativu. Zde jsou některé příklady: javorový sirup, výtažek z rozinek, agávový sirup a med.

Společnost Sensilab vytvořila produkt, který vám pomůže udržet normální hladinu cukru v krvi – DIABETYN

Diabetyn se doporučuje těm, kteří:

  • mají vysokou hladinu cukru v krvi,
  • často močí a zažívají pocit nadměrné žízně, zvýšené chuti k jídlu a únavu,
  • chtějí regulovat hladinu cukru v krvi přirozeně,
  • konzumují často sladkosti.

Mohlo by vás zajímat