Jak lépe zvládat stres

Stres je běžnou součástí života – velké fyzické nebo psychické výzvy, životní změny a důležitá rozhodnutí přinášejí určitou míru krátkodobého stresu. Vaše tělo je však vybaveno tak, aby se s ním dokázalo vypořádat. Ve skutečnosti vás tento typ stresu nutí myslet jasněji a lépe reagovat.

image

Problémem je, že každodenní věci, jako je prokazování svých schopností v práci, výchova dětí, starost o peníze, nedostatek spánku atd. ... také přinášejí obrovské množství stresu. Tento stres je však trvalý a dlouhodobý a pomalu ničí vaše tělo.

Co se děje s vaším tělem, když jste ve stresu?

Když čelíte stresové situaci, vaše nadledvinky uvolňují hormon zvaný kortizol. Hlavním úkolem kortizolu je zvýšit hladinu cukru v krvi, aby byla zajištěna energie pro okamžitou reakci typu „bojuj nebo uteč“. Kortizol zároveň zpomaluje další tělesné funkce, které nejsou nezbytné pro okamžité přežití, jako jsou reprodukční funkce, imunita, trávení a spalování kalorií, regenerace, relaxace a spánek.

V krátkodobé stresové situaci to může působit povzbudivě a je to skutečně velmi užitečné.

Při dlouhodobém stresu se však kortizol uvolňuje neustále a způsobuje hormonální nerovnováhu, která udržuje tělo v neustálém stavu vzrušení a vysoké pohotovosti, což nakonec vede k úplnému vyčerpání.

Zvýšená hladina kortizolu v důsledku stresu nakonec vede k:

  • neustálé únavě (vedoucí k vyhoření)
  • problémy se soustředěním
  • problémy se spánkem
  • hormonální nerovnováha
  • podrážděnost, výkyvy nálad a úzkostné stavy
  • přibývání na váze a hromadění tuku
  • potíže s hubnutím
  • vyšší náchylnost k infekcím
  • nepravidelná menstruace a problémy s plodností

Jak lépe zvládat stres?

Pochopení, že stres je příčinou vašich zdravotních potíží, je prvním krokem k tomu, aby se snížení stresu stalo vaší prioritou. Zde je 5 osvědčených způsobů, jak snížit každodenní stres a zlepšit svou odolnost vůči stresu:

1. CVIČENÍ

Cvičení uvolňuje spoustu pozitivních hormonů, které vyrovnávají negativní účinky kortizolu, zlepšují náladu a zvyšují hladinu energie.

2. VÍCE SPÁNKU

Nedostatek spánku je obrovský stresor a způsobuje šílenství hormonů. Snažte se dodržovat stálý spánkový režim a každou noc si dopřejte alespoň 8 hodin spánku. Vaše tělo to potřebuje.

3. ZAŘAZENÍ PÉČE O SEBE MEZI PRIORITY

Dejte si pauzu a soustřeďte se na věci, které vás naplňují energií, místo aby ji vyčerpávaly. To může znamenat meditaci, pobyt v přírodě, čtení dobré knihy nebo posezení s přáteli, zatímco v rohu místnosti leží hromada prádla. Odreagujte se a necítíte se kvůli tomu provinile – péče o sebe by měla být vaší péčí číslo jedna!

4. ELIMINACE SPOUŠTĚČŮ

Identifikujte hlavní příčiny stresu a zjistěte, zda je můžete odstranit (například změnit zaměstnání nebo jinak rozdělit rodinné povinnosti) nebo zda na ně můžete reagovat jinak. Je stresující samotná situace, nebo vaše pocity v souvislosti s ní (očekávání, cíle, pocity nedostatečnosti)? Kdo všechno na vás vyvíjí tlak? Proč jim to dovolujete?

5. VYROVNÁVÁNÍ STRESU

Zatímco zvládnutím vnějších faktorů se dostanete daleko, stále se musíte vypořádat se vzrůstající hladinou kortizolu v těle. Dostaňte svůj kortizol pod kontrolu pomocí silných přírodních adaptogenů, jako je ashwagandha a ženšen. Obojí najdete v našem nejprodávanějším doplňku stravy na podporu nadledvinek bez hormonů Stress Balance.

Stress Balance se může pochlubit výhodami, jako jsou:

  • 4x silnější extrakt z ashwagandhy ve srovnání s běžnými produkty
  • Sníží celkový stres až o 62,2 %*
  • Sníží nespavost až o 67 %*
  • Pomůže dosáhnout až 2x* lepší koncentrace
  • Usnadní hubnutí

*Účinky produktu se mohou u jednotlivých osob lišit a mohou se lišit od účinků popsaných na webových stránkách. Naše výrobky nejsou určeny k prevenci, léčbě nebo vyléčení jakéhokoli onemocnění nebo závažné nemoci. Důležité je udržovat vyváženou stravu a zdravý životní styl.