Proč jsou sladké nápoje tak nezdravé?

Šťávy a sladké nápoje obsahují velké množství cukru a nebo fruktózy a také obsahují umělé příchutě a barviva.

Přes jejich popularitu je již dlouho známo, že nejsou zdraví prospěšné, což je přímo spojeno s obezitou, zubními problémy a různými chronickými nemocemi.

image

Přestože je to velmi známý fakt, jejich konzumace je vysoká a je těžké se jich vzdát.

Proč je tak těžké vzdát se sladkých nápojů?

Nejde jen o vůli vzdát se konzumace těchto nápojů, ale existují i důležité biochemické reakce, které se vyskytují v mozku, když je pijeme.

Mozek má oblast, kterou nazýváme „rekreační zónou“. Tato oblast je aktivována, když člověk provede akci související s přežitím, jednou z těchto akcí je jíst. Když jíme, náš mozek uvolňuje dopamin, můžeme ho nazvat hormon potěšení. Pro větší potěšení mozek stále hledá akce, které stimulují vylučování dopaminu, a jedním z nejpříjemnějších potěšení je jíst.

Problém sladkých nápojů, stejně jako u všech sladkých potravin, spočívá v tom, že stimulují vylučování více dopaminu a odtud se vytvoří začarovaný kruh. Studie dokonce ukázaly, že cukr je více navýkový, než kokain.

Zde je několik důvodů, proč je dobré vzdát se sladkých nápojů

  • Způsobují přibývání na váze. Šťávy mají vysoký obsah kalorií a navíc stimulují nadměrnou chuť k jídlu.
  • Konzumace sladkých nápojů je spojena s výskytem některých chronických onemocnění. Studie ukázaly, že lidé, kteří tyto nápoje často konzumují, jsou vystaveni vysokému riziku diabetu, kardiovaskulárních chorob a rakoviny.
  • Způsobují rozvoj onemocnění ztučnělých jater. Fruktóza je forma cukru, která je metabolizována pouze v játrech, pokud je jí v játrech příliš, promění se v tuk.
  • Může to ovlivnit zdraví vašich zubů. Šťávy vytvářejí v ústech kyselé prostředí a v kombinaci s cukrem může být účinek katastrofický.
  • Stimulují tvorbu akné. Studie ukazují, že pravidelná konzumace sladkých šťáv vede k mírné nebo těžké formě akné.
  • Urychlují proces stárnutí. Výzkum ukazuje, že lidé, kteří konzumují sladké nápoje, jsou často náchylnější k předčasným vráskám.
  • Snižují hladinu energie. Šťávy obsahují velké množství cukru, které nám velmi rychle zvýší hladinu cukru v krvi, která ale velmi rychle klesne zpět.

Pokud se těžko vzdáváte sladkých šťáv, máme pro vás dobrou zprávu!

Nízkokalorická sladidla jsou dobrým způsobem, jak snížit počet kalorií v sladkých jídlech a nápojích.

Jedním z nejčastěji používaných sladidel je sukralóza. Používá se v potravinách a nápojích bez přídavku kalorií a uhlohydrátů. Tělo nepřevádí sukralózu na energetické kalorie, sukralóza není absorbována, pouze prochází tělem a je vylučována.

Ještě lepší zprávou je, že pro vaše potřeby v Sensilabu jsme vytvořili 3 nápoje s přírodními ingrediencemi a sukralózou, které vám pomohou zhubnout a uspokojit vaši touhu po sladkých nápojích.

Adipoburn XXL – diuretický nápoj, který pomáhá vylučovat přebytečnou vodu a toxiny z těla. Podporuje hubnutí a poskytuje viditelné výsledky za několik dní.

FatBurn EXTREME – nápoj obsahující L-karnitin pro intenzivní spalování tuků.

NightBurn EXTREME – nápoj, který podporuje spalování tuků během spánku. Kromě toho pomáhá zvyšovat kvalitu spánku.

Produkty pro vás