Vitamin D3 - jaká je správná dávka?

Většina lidí nyní ví, jak důležitý je vitamin D3. Je obzvláště důležitý pro zdraví kostí a zubů a příznivě ovlivňuje funkci svalů. 

image

Nejdůležitější však je, že vitamin D je zásadní pro podporu imunitního systému - zejména v těchto dobách, kdy se objevují nachlazení a chřipky. Švédská studie * ukázala, že doplnění 4000 I.U. vitaminu D3 mělo dokonce příznivý účinek na lidi, kteří trpěli opakovanými respiračními infekcemi.

Kolik vitaminu D však potřebujeme, abychom mohli těžit ze všech výhod?

Vitamin D3 - jaké je správné dávkování?

U velké části populace, zejména u starších osob, je optimální přísun vitaminu D3 zaručen nedostatečně. V Česku je asi 70 % lidí nedostatečně zásobeno vitaminem D. Je to hlavně kvůli nedostatku času venku, zejména na podzim a v zimě, a naše strava je jednoduše nedostačující.

Koncentrace vitaminu D v krvi 30 nanogramů/mililitrů je považována za optimální, nad 20 ng je adekvátní, ale pod 19 ng/ml značí jeho nedostatek.

Různé instituce navrhly různá doporučení pro množství denního příjmu vitamínu D. EFSA (Evropský úřad pro zdraví potravin) však stanovil, že množství až 4000 IU denně je naprosto bezpečné pro děti od jedenácti let a dospělé! Při příjmu 4 000 IU denně nebyly zjištěny žádné negativní účinky - naopak, při této dávce jsou pozitivní účinky optimálně využity.

Ale stačí to? Není vyšší dávka?

Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích. To znamená, že pokud je ho po určitou dobu přijato příliš mnoho, může se v těle hromadit. Na rozdíl od vitaminu C (vitamín rozpustný ve vodě), který můžeme vyplavit z těla močí, neexistuje pro tělo snadný způsob, jak se zbavit přebytečného vitaminu D. To může vést k negativním účinkům, jako je hromadění vápníku v krvi (hyperkalcémie). Tyto negativní účinky jsou pozorovány při dávkách vyšších než 10 000 IU.

Závěrem:

Právě teď, když se blížíme k temnějším měsícům roku, je stále obtížnější zajistit dostatečný příjem vitaminu D3. Dny se zkracují a počasí se zhoršuje. Trávíme méně času na slunci, což je nezbytné pro produkci vitaminu D, a často neopouštíme kancelář, dokud není venku tma.

Essentials Vitamin D3 obsahuje maximálně bezpečnou dávku s 2 000 IU vitaminu D v 1 kapsli, což zaručeně pokryje polovinu vaší denní potřeby tohoto slunečního svitu. Můžete bezpečně užívat vitamín D3 2000 IU každý den nebo ho můžete užívat jednou za několik dní - a přesto získáte zaručené výhody!

Zdroje:

https://bmjopen.bmj.com/content/2/6/e001663